Go to Top

Poslovni kredit – kaj potrebujejo podjetja, da ga pridobijo?

Poslovni kredit je že od nekdaj ključna metoda, ki se je podjetja poslužujejo, da si zagotovijo nadaljnji razvoj in rast. S poslovnim kreditom lahko podjetja financirajo večje projekte in posegajo po rasti, ki jim drugače ne bi bila dosegljiva. Kaj pa morajo podjetja narediti, da jim banka odobri poslovni kredit? Se podajate v podjetniške vode in vas zanima ustanovitev podjetja? V podjetju DATA vam lahko ponudimo vse od računovodskih storitev do podjetniškega svetovanja! Pokličite 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja.

Izračun plače

Poslovni kredit – banka bo ustvarila bonitetno oceno

Podjetja, ki želijo pridobiti poslovni kredit, morajo najprej prestati temeljito analizo svojega poslovanja s strani bank. Te seveda želijo poskrbeti, da se podjetje ne bo znašlo v situaciji, ko ne bo več zmožno odplačevati posojila. To banke opravijo tako, da opravijo pregled analize bilance stanje, izkaz poslovnega izida in pa izkaz denarnega toka.

S pregledom teh dokumentov, banka oceni:

 • Plačilno sposobnost podjetja: banka dobi dokaz, da podjetje lahko upravlja svoje tekoče obveznosti;
 • Kontrolo aktive: banka preveri kako podjetja upravlja s terjatvami in zalogami;
 • Kontrolo pasive: tu banke preveri raven zadolženosti podjetja in razne obveznosti do dobaviteljev;
 • Dobičkonosnost;
 • Pričakovani denarni tok;
 • Itd.

Banke se s pregledom teh dokumentov podrobno seznanijo s finančnim stanjem podjetja. Kaj sledi, ko banke potrdijo, da podjetje dosega primerne finančne rezultate?

Ustanovitev podjetja

davčno svetovanje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Poslovni kredit – razlog za potrebo po kreditu

V naslednjem koraku pri pridobivanju poslovnega kredita morajo podjetja izpolniti obrazce, ki so ponavadi na voljo kar na spletnih straneh bank. V te obrazce vpišejo vse pomembne informacije o poslovnem kreditu. To pomeni, da morajo razkriti:

 1. podatke o višini kredita;
 2. podatke o času trajanja kredita;
 3. podatke o številu in višini mesečnih obrokov;
 4. podatke o namenu črpanja kredita;
 5. podatke o tem, kako podjetje namerava plačevati mesečne obroke;
 6. podatke o zavarovanju kredita.

Kilometrina 2024

Poslovni kredit – kakšne rezultate iščejo banke?

Pri odobritvi poslovnih kreditov se banke osredotočajo predvsem na stabilnost podjetja in na potencialne šibke točke, ki bi morda lahko poslabšale poslovanje. To na primer pomeni, da imajo banke raje podjetja, ki se ne zanašajo na eno samo veliko stranko ali pa na enega glavnega dobavitelja. Takšna raven odvisnosti lahko pogosto pripelje do nestabilnosti.

Hkrati banke pregledajo tudi poslovno zgodovino podjetja. Nova podjetja zaradi tega veliko težje dobijo poslovni kredit kot pa podjetja z dobrim ugledom. Hkrati pa je treba  imeti v mislih tudi ljudi na vodilnih mestih v podjetju – podjetja z dolgoročno zaposlenimi, ki so že dokazali svoje vodstvene kvalitete imajo vedno boljšo možnost, da pridobijo poslovni kredit.

Vas zanima ustanovitev s.p. ali d.o.o.? Odprite podjetje s pomočjo podjetja Data. Pokličite 01/600-1530 in se obrnite na naše podjetniške svetovalce ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja