Go to Top

Popoldanski normirani s.p. 2023 – kako je z obdavčitvijo po novem?

Popoldanski normirani s.p. 2023

Popoldanski normirani s.p. 2023 – popoldanski normiranec je najpogostejša oblika opravljanja samostojne dejavnosti, ki se jo poslužujejo fizične osebe. Največkrat je odločitev za popoldanski normirani s.p. sprejeta pri osebah, ki so redno zaposlene in želijo svoj hobi ali druga znanja vnovčiti na trgu. Kakšne so spremembe za popoldanski normirani s.p. 2023, ko gre za obdavčitev? O tem, kakšne so spremembe za “polne” normirance smo nedavno pisali v članku Normirani s.p. 2023 – kakšne vpliv imajo dohodninske spremembe? Imate glede obdavčitve kakšna vprašanja? Posvetujete se z našimi davčni svetovalci v okviru plačljivega svetovanja! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Ta dva kontakta pa lahko uporabite tudi, če načrtujete ustanovitev podjetja!

Odprite s.p. ali d.o.o. pri nas!

Razlika med popoldanskim in polnim s.p.

Tokrat bomo pogledali, kakšne so novosti za popoldanski normirani s.p. 2023. Kakšne so splošne razlike med popoldanskim in polnim s.p.? V samem poslovnem registru, ki ga vodi AJPES, kamor se vpisujejo tudi samostojni podjetniki, razlika ni vidna. Dejansko gre za drugačno podlago za obvezno zavarovanje. Polni s.p. je zavarovan za (praviloma) polni delovni čas, 40 ur na teden. Popoldanski s.p. pa je tisti, ki je sicer nekje drugje v delovnem razmerju, za polni delovni čas, in poleg tega še opravlja samostojno dejavnost. Ne glede na to ali je polni ali popoldanski s.p., oba imata možnost izbire, kako želita obdavčevati svoje prihodke oziroma dobiček. Poznamo torej tako polni normirani s.p. (normiranec s.p.) kot popoldanski normirani s.p. Tisti, ki ne želijo t.i. pavšalne obdavčitve, se odločijo za obdavčitev na podlagi dejanskih stroškov in so obdavčeni njihovi dobički po dohodninski lestvici. Kakšne so novosti za popoldanski normirani s.p. 2023?

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača v 2023 – gre za največji dvig v zadnjih letih!

Normiranci in polno zavarovanje ene osebe kot dodatni pogoj

Samostojni podjetniki, ki se odločijo, da bodo plačevali davek z upoštevanjem normiranih odhodkov je višina le-teh odvisna od izpolnjenega pogoja ali imajo znotraj dejavnosti vsaj eno osebo, ki je zavarovana za polni delovni čas, najmanj 9 mesecev. Dejstvo je, da se je v novi Zakon o dohodnini zapisala tudi sprememba v pogojih, saj se je obdobje obvezno zavarovane osebe povišalo iz prejšnjih 5 mesecev na zdajšnjih 9 mesece. Popoldanski normirani s.p. 2023 ima možnost zaposlovanja oseb, tako kot ostali poslovni subjekti, zato ni omejitev, da bi lahko tudi ti imeli boljšo izhodišče za obdavčitev z normiranimi odhodki. Tako polni kot popoldanski normirani s.p. morajo poznati še en pogoj in sicer lahko uveljavljajo normirane odhodke le dokler prihodki (promet/prodaja) v dveh zaporednih letih ne preseže 300 tisoč evrov. Če je ta limit presežen, mora tretje leto popoldanski normirani s.p. spremeniti način ugotavljanja davčne osnove in mora pričeti tudi z vodenjem poslovnih knjig po predpisanem in izbranem sistemu (izbira med enostavnim in dvostavnim).

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Primerjava leto 2022 in 2023

Zaradi nove davčne spremembe morajo tako popoldanski normirani s.p. kot polni preveriti ali je pavšalna obdavčitev zanje še vedno sprejemljiva, upoštevajoč njihove dejanske stroške, ki jih ustvarjajo z opravljanjem dejavnosti. Za popoldanski normirani s.p. 2023 velja:

Če znašajo prihodki iz dejavnosti za leto, za katero se ugotavlja davčna osnova, v eurih

 % prihodkov

nad do
12.500 80 %
12.500 50.000 40 % nad 12.500
50.000 0 % nad 50.000

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

V ta namen je smiselno pripraviti primerjalne kalkulacije. Za primerjavo smo spodaj pripravili predstavitve obdavčitve lansko leto za in za popoldanski normirani s.p. 2023. Razlika v obdavčitvi v našem primeru znaša 3 tisoč evrov (višja davčna obveznost).

Izračun:

(zneski v EUR) 2022 (zneski v EUR) 2023
letni prihodki od prodaje 50.000 letni prihodki od prodaje 50.000
normirani odhodki 80% 40.000 normirani odhodki 80% do 12.500 10.000
normirani odhodki 40% do 50.000 15.000
davčna osnova 10.000 davčna osnova 25.000
davek 20 % 2.000 davek 20 % 5.000

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja