Go to Top

Pol leta uvedbe davčnih blagajn: več davčnih vplačil, več prijav v socialna zavarovanja

Finančna uprava RS (Furs) pol leta od uvedbe davčnih blagajn sporoča, da so njeni učinki pozitivni. Ti se kažejo v povečanju prijavljenega prometa, ki izhaja iz dobav blaga in storitev, pa tudi v povečanju vplačil DDV in večjemu številu prijav fizičnih oseb v zavarovanje.

Pol leta davčnih blagajn: številke

Celoten promet uporabnikov davčnih blagajn, ki so zavezanci za DDV, je v obdobju med februarjem in julijem letos znašal 11.714 milijona evrov in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 6,3 odstotka. Zavezanci so v tem obdobju vplačali 3,3 odstotka več DDV kakor v enakem obdobju lani.

Prijava na izobraževanje

Zavezanci, ki uporabljajo davčne blagajne in ki so oddali obračun DDV, so izkazali 649,7 milijona evrov neto vplačil DDV, kar je 5,9 odstotka več. Od tega v dejavnosti gostinstva mali zavezanci izkazali za 21,2 odstotka več neto DDV kakor v enakem obdobju lani.

Pol leta uvedbe davčnih blagajnPozitivni učinki tudi zaradi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost

Pozitivne učinke uvedbe davčnih blagajn pa je mogoče prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost, zaradi česar so se povečala plačila prispevkov za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve.

Del teh prijav je posledica tega, da Furs s pomočjo davčnih blagajn nadzira tudi delo in zaposlovanje na črno. Ocenjujejo, da se je iz tega naslova v prvih šestih mesecih steklo 10,6 milijona evrov.

Prijava na izobraževanje

Pol leta od uvedbe davčnih blagajn kažejo, da so njeni učinki pozitivni. Izhajajo tudi iz večjega števila prijav fizičnih oseb v zavarovanje.

Klikni in deli

V prvih sedmih mesecih 2016 je bilo pri zavezancih, ki uporabljajo davčne blagajne, v zavarovanje na novo prijavljenih 33.421 oseb pri 12.548 delodajalcih. Od tega je 16.806 novo prijavljenih oseb, ki izdajajo račune (blagajniki).

Prijava na izobraževanje

Vladina ocena dodatnih prihodkov se je uresničila

Vlada RS je ob pripravi zakona, ki ureja davčne blagajne, ocenjevala, da bo uvedba na letni ravni prinesla 75 milijonov evrov dodatnih prihodkov. Na Fursu ocenjujejo, da polletni učinki uvedbe davčnih blagajn na podlagi neto vplačil DDV in povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve blagajnikov znašajo 37,6 milijona evrov.

Imate vprašanje, vezano na podjetništvo? Vas zanima postopek registracije podjetja? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin.

Vir: Furs

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja