Go to Top

Pokojnina Republike Srbske: imajo vašo številko?

Pokojnina Republike Srbske je bila doslej pravica, za katero so morali uživalci izven države pošiljati potrdilo o živetju. Preberite, komu tega ni več treba početi!

Iz Fonda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje) Republike Srbske (FPIORS) uživalce pokojnin obveščajo, da jim niso več dolžni dostavljati potrdil o živetju. Pokojnina Republike Srbske bo kljub temu nakazana.

A pozor: izjema so uživalci, za katere FPIORS še ne razpolaga s podatkom o identifikacijski številki. Tem uživalcem bo FPIORS posredoval pisno obvestilo skupaj s potrdilom o živetju. Potrdilo morajo izpolniti, overiti pri pristojnem organu in vrniti zavodu do konca tekočega leta. Po pridobitvi identifikacijske številke tudi tem uživalcem pokojnin iz FPIORS v bodoče ne bo več treba dostavljati potrdil o živetju.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Imate nizko pokojnino? Razmislite o dodatnem zaslužku. Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju o tem, kako s svojim hobijem zaslužiti!

Pokojnina Republike Srbske – Pokojnina: vsaka država posebej

Veste, kako se obračuna pokojnina za upravičence, ki so (bili) zaposleni v Evropski uniji? Vsaka država, v kateri je upravičenec delal vsaj leto dni, mu bo pokojnino izračunala posebej. Vendar pozor: pravico do pokojnine obmejni delavci uveljavljajo v državi, kjer imajo stalno prebivališče (oziroma v državi, kjer so bili nazadnje zaposleni, če v domovini niso nikoli delali). Ta država bo nato pristojna za obravnavo zahtevka. Pridobila bo vse evidence o vplačanih prispevkih od vseh držav, v katerih je upravičenec delal.

Na podlagi tega bo zavod vsake države, kjer je bil upravičenec zaposlen, izračunal višino pokojnine, do katere bi bil upravičen, če bi celotno zavarovalno dobo plačeval prispevke v tej državi. Nato bo ta teoretični znesek pokojnine prilagodil dejanski zavarovalni dobi v tej državi. Če pa upravičenec izpolnjuje pogoje za pridobitev pokojnine samo v eni državi (brez upoštevanja zavarovalne dobe drugod), bo zavod izračunal tudi pokojnino na podlagi nacionalnega sistema. Posamezni zavod za pokojninsko zavarovanje bo nato primerjal izračunana zneska sorazmerne dajatve in neodvisne dajatve v tej državi EU. Odmeril bo tistega, ki je višji.

Pokojnina Republike SrbskeZapleteno? Potrebujete strokovno pomoč? Obrnite se na pravnike podjetja Data, d.o.o., ki imajo bogate izkušnje na področju delovnega prava.

Ker se upokojitvena starost po državah EU razlikuje, bo upravičenec deleže pokojnine držav, kjer je delal, prejel šele, ko bo izpolnil predpisano starost za upokojitev, ki tam velja. Preberite, kdo se bo lahko v letu 2018 upokojil v Sloveniji.

Upokojevanje 2018 z novimi starostnimi pogoji.

Poznate pogoje za upokojevanje v letu 2018? Ženske v Sloveniji bodo morale, glede na leto 2017, delati 4 oziroma 6 mesecev dlje, moški pa 4 mesece dlje.

Upokojevanje 2018 za ženske:

StarostPokojninska doba
59 let in 8 mesecev
(+ 4 mesece glede na 2017)
40 let brez dokupa
(+ 4 mesece glede na 2017)
64 let
(+ 6 mesece glede na 2017)
najmanj 20 let
65 let (enako kot v letu 2017)najmanj 15 let zavarovalne dobe

Upokojevanje 2018 za moške:

StarostPokojninska doba
60
(+ 4 mesece glede na leto 2017)
40 let brez dokupa
65 let
(enako kot v letu 2017)
najmanj 15 let zavarovalne dobe

Še ne izpolnjujete pogojev za upokojitev, a ste naveličani svoje službe? Razmislite o Prednostih in slabostih samozaposlitve!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Prijavite se na naše e-novice, da ne boste zamudili koristnih nasvetov in zanimivih zgodb!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja