Go to Top

Podjetja v Sloveniji lani povečala prihodke

V letu 2016 je pri nas poslovalo za 2,2 odstotka več podjetij, njihov prihodek pa je bil za 3,4 odstotka višji kot v prejšnjem letu. Podjetja v Sloveniji se v veliki večini uvrščajo v kategorijo mikro podjetij. Za njih je značilno, da zaposlujejo manj kot 10 ljudi.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi tudi vi odprli svoje podjetje?

Več informacij

Tudi vas zanima registracija podjetja? Ne veste, ali se vam splača registrirati s.p. ali d.o.o.? Potem pridite po nasvete na brezplačno izobraževanje Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Podjetja v Sloveniji zaposlovala več kot 850.000 oseb

V letu 2016 je v Sloveniji poslovalo 196.072 podjetij. Zaposlovala so 858.203 oseb in ustvarila 98.574 milijonov evrov prihodka, v svojem poročilu ugotavlja Statistični urad RS (SURS).

Vrednosti vseh navedenih podatkov so bile višje kot v prejšnjem letu. In sicer je bilo število podjetij višje za 2,2 odstotka, število oseb, ki delajo, za 2,5 odstotka, ustvarjeni prihodek pa za 3,4 odstotka.

Število podjetij se je sicer najizraziteje, skoraj za 10 odstotkov, zvišalo v dejavnosti poslovanje z nepremičninami. Katere dejavnosti še pogosto registrirajo slovenski podjetniki, preberite v prispevku Poslovna ideja: Katere so najpogosteje registrirane dejavnosti?.

Med velikostnimi skupinami podjetij (glede na število oseb, ki delajo) so bila najštevilčnejša podjetja v Sloveniji mikropodjetja. Bilo jih je 95 odstotkov. Kljub temu pa so največji del prihodka ustvarila sicer manj številna srednje velika in velika podjetja. Srednje velika podjetja so ustvarila 25,4 odstotka prihodka, velika pa 33 odstotkov prihodka. Skupaj pa so tovrstna podjetja zaposlovala več kot polovico (53,6 odstotka) vseh oseb, ki so v lanskem letu delale v podjetjih.

podjetja v sloveniji

Največ je bilo samostojnih podjetnikov

Samostojnih podjetnikov posameznikov je bilo v letu 2016 največ. Njihovo število se je v primerjavi z letom 2015 povečalo skoraj za 3 odstotke. Gospodarske družbe pa so v letu 2016 zaposlovale največ oseb, ki delajo, in ustvarile največji del prihodka.

Kaj malim in srednjim podjetjem napoveduje EU?

Obeti za podjetja v Sloveniji v obdobju od 2016 do 2018 so po ocenah Evropske komisije pozitivni. V tem času naj bi slovenska mala in srednja podjetja ustvarila 13.800 novih delovnih mest. S kakšnimi izzivi se bodo soočala, pa preberite v prispevku Mala in srednja podjetja so hrbtenica evropskega gospodarstva.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja