Go to Top

Poceni nakup d.o.o., da ali ne? Ko vas nekega dne nenadoma začnejo dolžiti za tuje dolgove (2. del)

V prvem delu prispevka smo med drugim opozorili na to, da poceni nakup d.o.o. pomeni, da nase prevzamete tudi dolg do družbe v višini 7.500,00 EUR, ki ga bo potrebno taisti družbi slej kot prej povrniti.

Velja pa tudi opozoriti, da je posebna previdnost potrebna pri nakupu družbe, ki je po ustanovitvi že poslovala, tudi če le za kratek čas. V tem primeru je pred odločitvijo za nakup potrebno skrbno preveriti zgodovino družbe in njeno dosedanje poslovanje.

Nakup d.o.o. ter zakaj vpogled v poslovne knjige in evidence ne zadostuje

Poceni nakup d.o.o., da ali ne? Ko vas nekega dne nenadoma začnejo dolžiti za tuje dolgove (2. del)

Običajno prodajalec od potencialnega kupca zahteva podpis pogodbe o zaupnosti, saj je s tem zagotovljeno varstvo informacij in podatkov podjetja. Po podpisu pogodbe imate kot potencialni kupec sicer res vpogled v poslovne knjige in evidence podjetja, vendar če se na računovodske izkaze ne spoznate prav dobro, vas lahko marsikdo »opetnajsti«. V takem primeru je priporočljivo, da se obrnete na strokovnjake, ki v številkah vidijo celostno zgodbo.

Nadalje lahko preverbo naredite pri pristojnih inštitucijah. Za davčno stanje podjetja se obrnite na Finančno upravo RS (FURS), na AJPES pa za stanje bančnih računov (morebitne blokade iz naslova sodnih sklepov) in pravno stanje podjetja (morebitne vložene izvršbe, tožbe..)

Dolgovi, ki v poslovnih evidencah še niso zavedeni

Preverjanje prek pristojnih inštitucij v primeru je v večini primerov zadostno in uspešno, priporočamo pa, da posebno pozornost namenite poslovanju podjetja od časa ustanovitve, in sicer ne le po omenjenih korakih, temveč tudi denimo na spletu.

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Obstaja tudi tveganje, ki je običajno v praksi zelo težko preverljivo, vse dokler vas pristojne inštitucije ne začnejo dolžiti za dolgove, ki vam niso bili poznani ob nakupu in/ali preverjanju. Eden od takšnih primerov so denimo podpisane pogodbe, ki še niso zavedene v poslovnih evidencah.

Ideja »privarčevati« pri nakupu v današnjih časih je zelo privlačna. A kot smo že poudarili v prvem delu prispevka, če se odločite za ta korak, to storite ob zavedanju, da ste že od prvega dne nakupa podjetja pravzaprav dolžnik svojemu podjetju.

Razmišljate o registraciji podjetja? Vsem, ki želite razumeti razliko med s.p. in d.o.o., priporočamo obisk seminarja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Tea Vogrič, Data d.o.o.


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja