Go to Top

Plačilo prispevkov znižano za nove podjetnike

Plačilo prispevkov znižano za nove podjetnike

Plačilo prispevkov je znižano za vse, ki se odločate prvič stopiti v svet podjetništva.  Če prvič odprete podjetje in ste na podlagi samozaposlitve vključeni v socialna zavarovanja, bo plačilo prispevkov za vas ugodnejše. Dve leti boste namreč lahko uveljavljali delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To je le še eden izmed razlogov več, zakaj se z novim letom splača odpreti podjetje.

>>> Registracija podjetja je na VEM točki Data hitra, enostavna in brezplačna! Pred tem pa obiščite brezplačno Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Znižano plačilo prispevkov dve leti po prvem vpisu

Plačilo prispevkov za nove podjetnike je uvedel Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Ta v 145. členu določa, da so samozaposleni v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka.

V naslednjih 12 mesecih pa so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotka zneska prispevka, obračunanega od osnove.

plačilo prispevkovZnižano prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje velja zgolj ob prvem vpisu v poslovni register. Oseba, ki je že imela odprt s.p. in ga je kasneje zaprla, ob ponovnem odprtju ne bo mogla uveljavljati oprostitve.

>>> Rezervirajte si termin za registracijo podjetja na VEM točki DATA!

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Osebe, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane kot samozaposleni, so naslednje:

  • V prvih 12 mesecih poslovanja po vpisu v poslovni register oziroma drugo evidenco plačujejo polovične prispevke.
  • V naslednjih 12 mesecih plačujejo za 30 odstotkov znižane prispevke.
  • V tretjem letu poslovanja pa je plačilo prispevkov polno. Lani je to pomenilo 355,36 evra mesečno. Minimalni prispevki za s.p. pa so se z novim letom zvišali, in sicer zdaj znašajo 363,19 evra na mesec.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja