Go to Top

Plačilo obveznega zdravstvenega prispevka je možno z e-računom!

Plačilo obveznega zdravstvenega prispevka si imate možnost poenostaviti, in sicer z e-računom. Kako to izgleda in kaj je treba storiti? Več v nadaljevanju.

Če imate vprašanja v zvezi z davki, jih lahko naslovite na naše davčne strokovnjake. Za ponudbo posveta lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si. Mimogrede: omenjene kontakte lahko uporabite tudi, če načrtujete ustanovitev podjetja.

Izračunajte si plačo

Plačilo obveznega zdravstvenega prispevka je stopilo v veljavo z letom 2024

Naj spomnimo: s 1. januarjem 2024 je uveden bil obvezni zdravstveni prispevek, ki je nadomestil prostovoljno dopolnilno zavarovanje. Letos njegova višina znaša 35 eur na mesec. Za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka pri zaposlenih poskrbi delodajalec tako, da prispevek odtegne od plače zaposlenega.

Samozaposleni pa prispevke za socialno varnost, vključno z novim prispevkom, plačajo sočasno z ostalimi obveznimi dajatvami preko mesečnega obračuna.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Odprite d.o.o. na DATI!

FURS omogoča plačilo obveznega zdravstvenega prispevka preko e-računa!

Kako to izgleda? E-račun zavezanec prejme v svojo spletno banko in z enim plačilnim nalogom poravna več obveznih dajatev, katerih rok plačila je na isti dan. Samostojni podjetnik lahko na tak način poenostavljeno poravna dajatve, katerih rok plačila je 20. mesecu. Med njimi je tudi novi obvezni zdravstveni prispevek.

Izračunajte si dohodnino

Kako pa si posameznik lahko priskrbi e-račun?

Zavezanec odda prijavo na prejem e-računa pri svoji spletni banki. To mora storiti le enkrat; prijava namreč velja do preklica ali do zaprtja računa. Vsem, ki že prejemajo e-račun za plačilo obveznih dajatev, nova prijava za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka ni potrebna. Ta bo dodan avtomatično.

Popoldanski s.p. prispevki 2024

Kdaj bo prvo plačilo obveznega zdravstvenega prispevka?

Prvo plačilo obveznega zdravstvenega prispevka bo potrebno izvesti v februarju. Če ga želi zavezanec plačati z e-računom, naj uredi prijavo na prejem e-računa vsaj do 13.2. 2024!

Potrebujete glede omenjenega prispevka ali drugih dajatev dodatne informacije? Podajo vam jih lahko naši davčni svetovalci v okviru plačljivega strokovnega svetovanja. Za termin lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja