Go to Top

Plačilo dohodnine: do 1. avgusta

Plačilo dohodnine je obveznost, na katero ne smete pozabiti vsi, ki ste prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 31. maj 2018 in morate dohodnino doplačati. Za vas je rok za plačilo dohodnine za leto 2017 sreda, 1. avgust 2018.

Plačilo dohodnine pa vam še ne zapade, če ste vložili ugovor na informativni izračun dohodnine. Rok za vložitev ugovora se je iztekel 2. julija 2018. Ugovor namreč zadrži izvršitev, torej počakajte, da vam FURS pošlje odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora zoper informativne izračun.

Rok za plačilo dohodnine – 1. avgusta 2018 – je sicer natisnjen na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine. Tisti zavezanci, ki ste v lanskem letu med letom plačali premalo davka, morate torej dohodnino doplačati. Ostali pa lahko preplačano dohodnino pričakujete na svojih računih 31. julija 2018. Kot smo vas že razveselili, so vsi, ki so olajšave za vzdrževane družinske člane uveljavljali preko e-davkov, vračilo dohodnine dobili 24. julija.

Za pojasnila glede dohodnine so vam na voljo davčni strokovnjaki podjetja Data. Preverite našo ponudbo in si rezervirajte termin.

Ali ob pogledu na svoj lanskoletni zaslužek ugotavljate, da ste preslabo plačani? Razmislite o samozaposlitvi – morda lahko poslovno idejo razvijete iz svojega hobija. Podjetje lahko hitro in brezplačno ustanovite na VEM točki Data.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Plačilo dohodnine v več obrokih

plačilo dohodnineDohodnino lahko poravnate tudi v obrokih, o čemer smo sicer že pisali v prispevku Dohodnina – odločba je že v vašem nabiralniku. Najenostavnejši in najhitrejši način za obročno plačilo dohodnine je plačilo na tri obroke. Če vložite  ta obrazec, vam ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Prav tako ni predpisanega roka za vložitev obrazca. Kljub temu na FURS priporočajo, da zavezanci obrazec vložijo čim prej. Zaželeno je, da takoj, ko je zavezanec prejel plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku.

Niste prejeli informativnega izračuna dohodnine? Izračunajte jo s pomočjo našega spletnega kalkulatorja!

Prav tako naj vas opozorimo, da morate do konca julija vložiti napoved za odmero dohodnine, če informativnega izračuna niste prejeli, a ste lani prejeli dohodke, obdavčene z dohodnino. Obenem se 31. julija izteče tudi rok za napoved dohodkov iz tujine, če teh niste napovedali v medletni napovedi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja