Go to Top

Plačevanje na dopustu v tujini – na kaj je treba biti pozoren?

Plačevanje na dopustu

Plačevanje na dopustu je aktualna tema, saj prihaja sezona počitnic in oddiha. Na kaj je treba biti pozoren, ko gre za plačevanje na dopustu v tujini? Kako je z dvigom gotovine na bankomatih, kjer nimajo evra?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Plačevanje na dopustu – menjava evrov v kune

Združenje bank Slovenije je pripravilo nekaj nasvetov za plačevanje na dopustu. Hrvaška je še vedno izmed najbolj priljubljenih destinacij Slovencev. S 1.1.2023 bo sicer Hrvaška uvedla evro, a letos je še vedno smiselno menjati evre v kune. Ker so menjalni tečaji v menjalnicah in bankah na Hrvaškem različni, se priporoča, da se pred menjavo gotovine pozanimate o veljavnih tečajih. Za plačevanje na dopustu na Hrvaškem svetujejo, da se plačilne kartice uporabijo na mestih, kjer se tuja valuta v evro preračuna po menjalnih tečajih kartičnih sistemov Mastercard in Visa. Ti tečaji so namreč običajno ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic. Informativne tečaje mednarodnih kartičnih sistemov lahko preverite na tej povezavi (za Mastercard) ter tukaj (za Viso).

Informativni izračun plače

Plačevanje na dopustu – kako je z dvigom gotovine v državah, kjer nimajo evra?

Na dopustu se rado zgodi, da zapravimo več, kot bi si mogoče želeli. To pomeni, da bomo mogoče morali za plačevanje na dopustu dvigniti gotovino. Kako je s tem v državah, kjer nimajo evra (zaenkrat še tudi na Hrvaškem)? Pred dvigom gotovine v tujini nam bankomat v tem primeru ponudi dve možnosti. Prva je dvig s konverzijo v EUR, druga pa dvig v lokalni valuti. Če izberete dvig s konverzijo v EUR, bo pri preračunu izbranega zneska v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. Če izberete dvig v lokalni valuti, pa bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov. Ti pa so praviloma ugodnejši kot tečaji lokalnih bank. Imetnikom kartic zato svetujejo, da izberejo dvig v lokalni valuti in ne s konverzijo v EUR. Pri dvigu na tujih bankomatih pa je treba biti pozoren tudi na morebitne dodatno zaračunane stroške iz naslova enkratnih nadomestil za dvig gotovine oz. pribitkov na menjalni tečaj (v kolikor se odločite za valutno konverzijo). Ta stroška se lahko zaračunata le ob izrecnem dovoljenju tekom izvajanja transakcije.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

podjetniško svetovanje

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Plačevanje na dopustu – kako s kartico na prodajnem mestu?

Za plačevanje na dopustu seveda lahko izberemo tudi plačilo s kartico na prodajnih mestih. In velja podobno kot za dvig gotovine na bankomatih. Izberete lahko možnost plačila v lokalni valuti ali s konverzijo v EUR. Za plačevanje na dopustu s karticami na prodajnem mestu pri ZBS prav tako svetujejo, da izbere plačilo v lokalni valuti (in ne s konverzijo v EUR).

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Še nekaj nasvetov za plačevanje na dopustu

Pri Združenju bank Slovenije so pripravili še nekaj dodatnih nasvetov za plačevanje na dopustu (v tujini). Poleg tega, da je na dopust smiselno vzeti nekaj gotovine, velja iz varnostnih razlogov razmisliti tudi o uporabi dveh različnih mednarodno veljavnih kartic. Poglejmo še nekaj dodatnih splošnih navodil za plačevanje na dopustu:

  • Preverite veljavnost plačilnih kartic in višino limita – tega lahko začasno tudi povišate.
  • S seboj ne nosite večjih zneskov gotovine.
  • Za dodatno varnost kartic poskrbite z naročilom na varnostno SMS-sporočilo (v primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice dobite obvestilo).
  • Za primer izgube ali kraje kartice je pri nekaterih izdajateljih kartice možno skleniti dodatno zavarovanje. To lahko preverite pri izdajatelju vaše kartice.
  • Skrbno hranite fizično kartice ter tudi napravo, kjer imate digitalizrano kartico v vaši mobilni denarnici. Vsako izgubo ali krajo takoj prijavite izdajatelju kartice in tako preprečite morebitno zlorabo. Pri vnosu PIN številke poskrbite za varen in diskreten vnos. Kartice pa ne dajajte iz rok in ne pustite, da jo odnesejo z vašega vidnega polja.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja