Go to Top

Plače pri samostojnih podjetnikih letos višje za skoraj 10 odstotkov

Plače pri samostojnih podjetnikih sicer občutno nižje kot pri pravnih osebah

Plače pri samostojnih podjetnikih in ostalih registriranih fizičnih osebah (osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost ipd.) so se letos poleti (tretje četrtletje leta) dvignile. Povprečna mesečna plača je namreč znašala 1168, 22 evra. Imate vi kakšno vprašanje glede delovnega prava? Naši pravni svetovalci so vam na voljo! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Plače pri samostojnih podjetnikih 3,6-odstotka višje kot prejšnje četrtletje

Kot že omenjeno je povprečna plača v poletnih mesecih (julij, avgust, september) pri samostojnih podjetnikih in drugih registriranih fizičnih osebah znašala 1168,22 evra. To pomeni, da je bila nominalno za 3,6 odstotka, realno pa 2,5 odstotka višja kot povprečna plača v prejšnjih treh mesecih letošnjega leta. Po podatkih Sursa je bila povprečna bruto plača za letos od januarja do septembra višja za 9,7 oziroma 8,4 odstotka glede na isto obdobje lani.

Ustanovitev podjetja

Plače pri samostojnih podjetnikih – kakšna je povprečna neto plača?

Povprečna neto plača pri registriranih fizičnih osebah (s.p., osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost ipd.) je v tretjem četrtletju 2021 znašala 801, 29 evra.

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

podjetniško svetovanje

Registrirajte d.o.o. na Dati!

Plače pri samostojnih podjetnikih občutno nižje kot pri zaposlenih pri pravnih osebah (podjetjih)

Pri samostojnih podjetnikih in ostalih registriranih fizičnih osebah je bilo konec septembra letos zaposlenih 49 tisoč ljudi. V primerjavi z lanskim septembrom je to 2,6 odstotka manj. Zaposleni pri pravnih osebah, se pravi podjetjih, so v septembru prejeli povprečno plačo 1872,92 evra bruto na mesec. To pomeni, da zaposleni pri samostojnih podjetnikih zaslužijo za dobro tretjino manj. Običajno so pri registriranih fizičnih osebah zaslužili polovico manj. A trenutno se nekoliko znižuje povprečna plača pri pravnih osebah, povprečna plača zaposlenih pri fizičnih osebah pa kot omenjeno narašča. To pomeni, da je razlika med povprečjem obeh plač manjša.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Plače pri samostojnih podjetnikih najvišje v zdravstvu in socialnem varstvu

V tretjem letošnjem četrtletju so imeli najvišjo povprečno bruto plačo pri registriranih fizičnih osebah v zdravstvu in socialnem varstvu. Ta je bila 1561,24 evra. To pomeni, da se je od lani zvišala za osem odstotkov.

Ostanite na tekočem: želim se prijaviti na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja