Go to Top

Plačani očetovski dopust: boste ob petnajst dodatnih dni?

Plačani očetovski dopust se bo za pet dni podaljšal tudi v letu 2017 in za pet v 2018. Tudi brez njega bi lahko ostali vsi očetje, ki že imajo odločbo o neplačanem očetovskem dopustu iz minulih let, čeprav ga niso koristili.

O tem, da se bo plačani očetovski dopust za pet dni podaljšal že letos, smo že pisali v prispevku Dodatni očetovski dopust za očete otrok letnik 2010 in več in Očetovski dopust daljši za pet dni.

izobraževanje

Osnove Facebooka za podjetnike

Imate svoje podjetje, a še vedno ne uporabljate Facebooka za oglaševanje? Kako se ga lotiti in kaj lahko z njim dosežete? Naše znanje in izkušnje z vami delimo na seminarju. Prijavite se!

Več informacij

Plačani očetovski dopust  v letih 2017 in 2018

Očetje, katerih otroci še niso dokončali prvega razreda osnovne šole, bodo namreč po noveli Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1) po izteku enega leta materinskega in starševskega dopusta upravičeni do dodatnih 5 dni očetovskega dopusta v letošnjem letu in nato do po pet dodatnih še v letu 2017 in 2018.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

A ta pravica bo očetom “za nazaj” pripadale le, če v odločbi Centra za socialno delo še nimajo odmerjenega neplačanega očetovskega dopusta, ne glede na to, da neplačanega dopusta niso koristili, njihov otrok pa še ni zaključil prvega razreda osnovne šole. Taka je trenutna razlaga Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste novopečeni samostojni podjetnik in poslujete na podlagi normiranih odhodkov ali pa nameravate to kmalu postati? Kljub nasprotnemu prepričanju mnogih, imate še vedno določene obveznosti, ki jih ne smete spregledati.

Več informacij

Plačani očetovski dopust se podaljšuje iz 15 na 20 dni v letošnjem letu, v letu 2017 na 25 in v letu 2018 na 30 dni. Dodatnih pet, deset oziroma 15 dni bodo lahko očetje koristili šele po izteku starševskega dopusta v skupnem trajanju enega leta. Prvih 15 dni plačanega očetovskega dopusta pa lahko očetje koristijo do dopolnjenega 6 meseca starosti otroka.

Če imate odločbo o neplačanem očetovskem dopustu, lahko ostanete brez dodatnih plačanih dni v 2017 in 2018.

Klikni in deli

Neplačanega očetovskega dopusta leta 2018 ne bo več

Vendar pa se hkrati skrajšuje neplačani očetovski dopust, ki ga lahko očetje koristijo do dopolnjenega 3. leta otrokove starosti. V letošnjem letu bo dolg 50 dni, v prihodnjem letu 25, v letu 2018, ko bo plačan očetovski dopust dolg 30 dni, pa neplačanega očetovskega dopusta ne bo več.

plačani očetovski dopust

Očetje, ki koristijo plačani očetovski dopust, so upravičeni do polne plače, pri neplačanem očetovskem dopustu pa jim država plačuje le prispevke za socialno varnost od minimalne plače.

Glavno vprašanje trenutno je, kaj bo z vsemi očeti, ki imajo odločbo Centra za socialno delo o plačanem in neplačanem dopustu in so koristili le plačan dopust, neplačanega pa ne. Odgovore MDDSZ čakamo in jih bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Država je sicer zakonske spremembe uvedla leta 2013 zaradi zahtev evropske direktive po bolj enakopravni razdelitvi neprenosljivega dela starševskega dopusta med mamo in očeta.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja