Go to Top

Plača v oglasu za službo – jo bo res treba navesti?

Plača v oglasu za službo – kako je s tem? Pred časom je v medijih krožila novica, da bodo delodajalci kmalu dolžni v zaposlitveni oglas vnesti znesek plače za objavljeno delovno mesto. Pa to drži? Več v nadaljevanju. Če potrebujete pravno pomoč pri selekciji kadra, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Na DATI imamo številne strokovnjake, ki pomagajo podjetnikom pri poslovanju. Hkrati pa pri nas podjetje lahko tudi ustanovite! Za več informacij smo vam na voljo na 01 600 1530 in na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Plača v oglasu za službo – od kod ideja?

Evropska komisija je ugotovila, da je v EU še vedno prisotna slaba preglednost plač. To naj bi bil tudi eden od razlogov, da ženske na istem delovnem mestu v povprečju zaslužijo 13% manj kot moški. Zato je bila izdana Direktiva EU o krepitvi uporabe načela enakega plačila za enako delo ali delo enake vrednosti za moške in ženske s preglednostjo plačil in mehanizmi za izvrševanje.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p na DATI!

In kje Direktiva omenja plačo v oglasu za službo?

Preglednost plač pred zaposlitvijo določa 5. člen Direktive. Ta iskalcem zaposlitve med drugim daje pravico, da za dotično delovno mesto dobijo informacijo o začetni plači oziroma njenem razponu. A Direktiva ne zahteva izrecno objave zneska plače v oglasu za službo, temveč je to predstavljeno le kot ena od možnosti. Informacije o plači bi se lahko navedle tudi na kakšen drug način pred razgovorom, ne da bi bilo prijavljenemu kandidatu to potrebno zahtevati. Recimo v vabilu na razgovor ali neposredno prek socialnih partnerjev.

Direktiva torej narekuje cilje. Eden od njih je preglednost plač pred zaposlitvijo. Vsaka država članica pa se bo morala odločiti, kako bo ta cilj dosegla. Bodisi tako, da bo podatek o plači obvezen del oglasa za službo, ali pa kako drugače.

Odprite popoldanski s.p. ob redni zaposlitvi

Kdaj bodo te spremembe stopile v veljavo?

Sama Direktiva je začela veljati 6. junija 2023. Države članice (med njimi tudi Slovenija) pa morajo najkasneje do 7. junija 2026 uveljaviti vse zakone in predpise, potrebne za uskladitev s to direktivo.

Plača v oglasu za službo tako zaenkrat obstaja bolj izjema kot pravilo. A nekateri delodajalci jo objavijo, največkrat v bruto znesku. Če želite bruto plačo pretvoriti v neto plačo, uporabite naš kalkulator

V kolikor imate vprašanja v zvezi z delovnim pravom, vam nudimo posvet s pravno službo. Za ponudbo pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja