Go to Top

Pivovarna – bi jo imeli tudi vi?

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je pivo najbolj priljubljena alkoholna pijača med Slovenci. Povprečno ga Slovenec letno popije 97,6 litra. Pivovarna zato utegne biti dober posel tudi za podjetnike, ki bi se denimo odločili za ustanovitev s. p..

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Pivovarna - bi jo imeli tudi vi, a ne veste, kakšno obliko podjetja registrirati? Nasvete delimo na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Več informacij

Povpraševanje po drugačnem pivu, ki ga ponujajo t. i. mikropivovarne, teh je po zadnjih podatkih v Sloveniji okoli 50, je v porastu. Morda se boste varjenja piva lotili iz čiste radovednosti, morda pa postopek že obvladate in vam je v veselje. Kako torej lahko tudi vi ustanovite s. p. in imate svojo pivovarno?

Ustanovitev s. p. in registracija ustrezne dejavnosti

Najprej boste morali dejavnost proizvodnje piva morali ustrezno registrirati. V kolikor še nimate podjetja, lahko ustanovitev s. p. na VEM točki Data opravite hitro in enostavno. Podjetniški svetovalci pa vam bodo na voljo za vsa morebitna vprašanja. Več o postopkih pred, med in po registraciji podjetja sicer izveste na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Ustanovitev s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če pa podjetje že imate, lahko v njem le doregistrirate ustrezno dejavnost. Ta postopek prav tako lahko brezplačno opravite na VEM točki Data.

Za proizvodnjo piva boste morali iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008) registrirati vsaj naslednji dve dejavnosti:

11.050 Proizvodnja piva, kamor spada proizvodnja pijač iz slada, npr. piva, ležaka ipd.;

11.070 Proizvodnja brezalkoholnih pijač, mineralnih in drugih stekleničenih vod, kamor spada:

  • proizvodnja brezalkoholnih pijač, razen brezalkoholnega vina in piva;
  • proizvodnja naravnih mineralnih in drugih stekleničenih vod;
  • proizvodnja osvežilnih brezalkoholnih pijač;
  • proizvodnja brezalkoholnih aromatiziranih ali oslajenih pijač (limonade, oranžade, kole, ledenih čajev, tonikov idr.);
  • proizvodnja razredčenih sadnih sokov (nektarjev).

Pivovarna mora biti v ustreznem prostoru

pivovarnaProstor, v katerem bo vaša pivovarna, mora ustrezati vsem predpisanim pogojem za živilsko industrijo. Pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin boste namreč morali registrirati živilski obrat. Upoštevati boste morali tudi vsa pravila za proizvodnjo piva, ki jih določa Pravilnik o kakovosti piva.

Poleg tega boste morali na upravni enoti v kraju vaše dejavnosti urediti spremembo namembnosti prostora, v katerem bo vaša pivovarna.

Prijava na izobraževanje

Pivovarna mora imeti vodno pravico

Vodna pravica, ureja jo 119. člen Zakona o vodah, je pravica do posebne rabe vodnega ali morskega javnega dobra. Pridobi se jo na podlagi vodnega dovoljenja, ki ga izda Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) za nedoločen čas, a največ za 30 let.

Imetnik vodne pravice, ki se nanaša na odvzemanje vode za proizvodnjo pijač, postane lastnik tiste odvzete količine vode, ki je določena v aktu, na podlagi katerega si je to pravico pravnomočno pridobil.

Za pivovarje je pridobitev vodne pravice obvezna. Torej boste morali, preden vaša pivovarna začne obratovati, oddati vlogo na ARSO.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja