Go to Top

Padec cen ladijskega prevoza – konec visoke inflacije!?

Padec cen ladijskega prevoza sicer lahko signalizira normalizacijo inflacije – a padca cen končnih izdelkov ni na vidiku!

Padec cen ladijskega prevoza je bil težko pričakovan že od začetka “koronakrize” in prihaja v času, ko se zaradi energetske krize izdelki in storitve dražijo eni za drugim. A vendar to ne pomeni še padec cen izdelkov v trgovinah. Zakaj? V kolikor pa nameravate odpreti svojo spletno trgovino je registracija podjetja pri nas še vedno brezplačna, hitra in vodena s strani referenta. Pokličite nas za termin na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Padec cen ladijskega prevoza na predkoronsko raven

Polovičen padec cen ladijskega prevoza nakazuje na stabilizacijo situacije v dobavnih verigah. Predkoronska raven prevoza kontejnerja iz Kitajske se je za čas krize podražil za šestkrat. Samo v oktobru pa se je cena praktična prepolovila in je dandanes nekje v bližini “medkoronske” ravni.

Informativni izračun plače

V letu 2023 napovedan več kot le padec cen ladijskega prevoza, temveč prava cenovna vojna med ponudniki?!

Strokovnjaki za pomorski logistični trg napovedujejo v letu 2023 kombinacijo zadostne zmogljivosti ponudnikov transporta kot tudi padec mednarodnih omejitev. Konsolidacija trga in ohranjanje pozicij večjih ponudnikov bosta po vsej verjetnosti privedla v padec cen ladijskega prevoza skoraj do variabilnih stroškov ponudnikov. Torej v praktično cenovno vojno med večjimi ponudniki ladijskega transporta.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

pravno svetovanje

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Padec cen ladijskega prevoza je samo ena izmed komponent celotne cene

Kljub temu, da je občutiti znaten padec cen ladijskega prevoza, je material še vedno v določeni meri potrebno pretovoriti in dostaviti na končen cilj prek kopenskega prevoza. Med tem ko se ladijski prevoz ceni, pa stroški kopenskega prevoza naraščajo. Naraščajo pa tudi stroški proizvodnje opozarjajo strokovnjaki. Takšna tržna situacija ne privede do znižanja cen končnih izdelkov, temveč v manj sigurno situacijo za proizvajalce.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Za mednarodno trgovino je bolj pomemben volumen izmenjave, kot le padec cen ladijskega prevoza!

Visoka inflacija in rastoče obrestne mere tudi delujejo hitro na ohlajanje mednarodne trgovine. Po podatkih potrošniki porabijo manj za nakupe dražjih dobrin kot so elektronika in obleke, temveč več za hrano in pijačo. To je že vplivalo na sam volumen mednarodne trgovine in padec cen ladijskega prevoza na to ne bo imel velik vpliv.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja