Go to Top

Označevanje živil z alergeni z univerzalnimi simboli

Na spletni strani Inštituta za nutricionistiko so podjetjem sedaj na voljo univerzalni simboli za označevanje živil, ki povzročajo alergije oziroma za označevanje živil z alergeni. Kot pravijo na inštitutu, podjetjem dovoljujejo in celo priporočajo uporabo simbolov na spletnih straneh, v jedilnih ali pri označevanju nekaterih živil.

Namen akcije za označevanje živil z alergeni z univerzalnimi simboli je, da se vsi simboli, ki opozarjajo prisotnost alergenov, poenotijo ter tako potrošnikom, ki se v svojem življenju srečujejo z preobčutljivostjo na določene snovi ali so alergični na nekatera živila, olajšajo prepoznavanje živil, ki bi lahko škodili njihovemu zdravju.

univerzalni simboli

Za izboljšano življenje potrošnikov univerzalni simboli za označevanje živil z alergeni

Potrošniki bodo sedaj lahko hitreje pridobivali točne informacije, saj bodo univerzalni simboli omogočali enostaven dostop do tistih živil, ki morebiti predstavljajo tveganje za njihovo življenje. Po predpisih Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom pa je postalo označevanje alergenov obvezno tako za predpakirana živila kot tudi pri spletni prodaji, pri nepredpakiranih živilih in v gostinskih obratih ter nenazadnje tudi v premičnih gostinskih objektih.

Bodite pozorni pri nekaterih živilih z alergeni (oreščki in gluten)

Nekatera podjetja že uporabljajo simbole, ki dodatno označujejo prisotnost alergenov v živilih, vendar do sedaj univerzalni simboli za označevanje živil z alergeni niso obstajali. Zato je Inštitut za nutricionistiko pripravil simbole za vsa živila, ki so v zakonodaji opredeljena kot snov z alergeni.

Univerzalni simboli na živilih bodo pripomogli k boljšemu življenju alergikov.

Klikni in deli

Inštitut podjetja opozarja, da naj bodo pozorna pri označevanju in navajanj oreščkov. Ti se po namreč zakonodaji označujejo ločeno: a) arašidi in proizvodi iz njih (arašidovo maslo, omake, peciva in podobno) in b) mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija. Pri teh oreščkih je potrebno navesti katere vrste oreščkov vsebuje določeno živilo in ne le podatek, da živilo »vsebuje oreščke«.

Podobno je pri glutenu, saj se ta nahaja v različnih živilih. Tudi tukaj morajo podjetniki izrecno navesti snov oziroma živilo, v katerem se nahaja gluten in ne samo navedbe, da je v tej jedi prisoten gluten. Univerzalni simboli vam bodo pomagali lažje nakazovati tovrstne snovi in živila.

Trgovinska zbornica Slovenije je skupaj z Inštitutom za nutricionistiko pripravila tudi Smernice za označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih. Podjetniki se lahko seznanite o enotnih identifikacijskih kodah, kadar navajanja alergenov potrošniku ni mogoče. Nasvete in smernice podjetja lahko uporabijo po želji oziroma prostovoljno.

Če potrebujete individualen nasvet v zvezi z upravljanjem gostinskega obrata ali pravilnim označevanjem alergenom, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja