Go to Top

Oprostitev plačila prispevkov – še dva dni do izteka roka!

Oprostitev plačila prispevkov je oblika pomoči, ki jo samozaposlenim, kmetom, družbenikom in verskim uslužbencem prinaša novi interventni »mega zakon«. Upravičenci morajo Izjavo preko eDavkov vložiti do konca aprila, če želijo oprostitev za marčevske (od 13. 3. 2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020. Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 6. 2020, je rok za predložitev Izjave 31. 5. 2020.

Informativni izračun plače

Pravniki podjetja Data d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Pripravimo vam vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Mega zakon«, za uveljavljanje pravic in skrbimo, da rok ni zamujen. Prav tako vas opozorimo na vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, v kolikor želite uveljavljati posamezno pravico. Seznanimo vas tudi z vsemi podrobnostmi, da vračanje prejete pomoči ne bo potrebno oziroma vam ni izrečena globa

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Oprostitev plačila prispevkov je potrebno uveljavljati preko eDavkov!

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Mega zakona? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Izjavo, s katero upravičenec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov, je potrebno predložiti preko sistema e-davki (prek spletnega portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki). Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. V eni izjavi se uveljavljata obe ugodnosti: oprostitev plačila prispevkov ter mesečni temeljni dohodek.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Roki za uveljavljanje pravic

Oprostitev plačila prispevkov:

  • 30. 4. 2020: rok za predložitev izjave, če želite uveljavljati oprostitev plačila prispevkov za marec (od 13. 3. 2020 dalje) in april, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020.
  • 31. 5. 2020: rok za predložitev izjave, če želite uveljavljati oprostitev plačila prispevkov za maj, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 6. 2020.

Izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune Mega zakona!

Mesečni temeljni dohodek:

  • 18. 4. 2020: če je bila izjava vložena do tega datuma za marec, je bil denar nakazan na TRR 24. 4. 2020
  • od 19. 4. do 30. 4. 2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in, ali april, bo denar nakazan na TRR 10. 5. 2020
  • od 1. 5. do 31. 5. 2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in, ali april in, ali maj, bo denar nakazan na TRR 10. 6. 2020

Izračun: KRIZNI DODATEK

Novi mega zakon razširja krog upravičencev, ki lahko uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov

Nov predlog Mega zakona predvideva tudi nove upravičence. Oprostitev plačila prispevkov,bodo lahko uveljavljale tudi poslovodne osebe enoosebnih d.o.o., zadrug in zavodov. Prav tako pa niso izpuščeni iz predloga tisti samozaposleni, ki so jim priznane pravice iz starševskega varstva in družinski pomočniki.

UPN plačilni nalog – kako ga pravilno izpolniti

Vir: FURS

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja