Go to Top

Omejitve pri dodatku za veliko družino in nadomestilih vsaj še do 2019

Kljub gospodarski rasti za dodatek za veliko družino in starševska nadomestila še vedno veljajo varčevalne omejitve. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), bo tako ostalo vsaj še do začetka leta 2019.

>>> Tu je 5 nasvetov, kako svoj hobi lahko spremenite v dobičkonosen posel. Če bi radi dodatno zaslužili, pa se lahko oglasite tudi na našem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Zakaj omejitve ostajajo?

Pravico do dodatka za veliko družino ima eden od staršev, pod določenimi pogoji. Eden izmed njih je tudi, da izpolnjuje premoženjski cenzus, ki znaša 64 % povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana oziroma 659,30 evra na družinskega člana.

Omejitve ostaja v veljavi, ker zakonski pogoj za sprostitev začasnih varčevalnih ukrepov še ni bil izpolnjen. “Omejitve pri dodatku za veliko družino in nadomestilih veljajo do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in hkrati rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let preseže 1,3 odstotne točke,” so nam pojasnili na MDDSZ.

Gospodarsko rast in rast stopnje delovne aktivnosti ugotovi Statistični urad Republike Slovenije.  Sklep o ugotovitvi, da je gospodarska rast presegla 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in da je rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let presegla 1,3 odstotne točke, vlada objavi v Uradnem listu do 30. septembra tistega leta, ki sledi letu, v katerem je prišlo do omenjenih sprememb.

Če sta bila v letu 2017 ta dva pogoja izpolnjena (dokončni podatki bodo znani do 30. 9. 2018), se bodo omejitve sprostile s 1. 1. 2019.

Koliko družin je prejelo dodatek?

omejitveLani je dodatek za veliko družino prejelo 26.787 družin, leto prej pa 26.106. Za ta namen je bilo izplačanih 10.267.905 oziroma 10.638.237 evrov sredstev.

Letos je enkraten prejemek za tiste, ki imajo tri otroke ali več, prejelo 23.073 družin. Na MDDSZ pričakujejo, da bodo do konca leta številke podobne tistim iz preteklih let. Nekateri namreč pogoje izpolnijo kasneje v letu, npr. se jim rodi tretji otrok.

Pomoč ob rojstvu otroka vsem staršem

Omejitve pa po novem ne veljajo več za pomoč ob rojstvu otroka (280 evrov), ki je ponovno postala univerzalna. Prav tako od januarja otroški dodatek prejema več družin. In sicer vse, pri katerih je mesečni prihodek do 1019 evrov na družinskega člana.

>>> Bi šli na svoje, a niste popolnoma prepričani, kaj vse prinaša samozaposlitev? Kakšne so razlike, če se odločite za ustanovitev s. p. ali za ustanovitev d. o. o., razlagamo na brezplačnem izobraževanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja