Go to Top

Olajšava za vzdrževane družinske člane – kako jo uveljavljati?

Olajšava za vzdrževane družinske člane se po novem lahko uveljavlja prek eDavkov brez certifikata. Rok za oddajo vloge je 5. februar 2018. Na Finančni upravi RS (Furs) ob tem izpostavljajo, da se z oddajo vloge prek eDavkov lahko potegujete tudi za 10.000 evrov nagrade.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

>>> Bi radi zaslužili več oziroma dobili dodatne prihodke? Razmislite o tem, kako bi svoje hobije lahko nadgradili v posel. Pomagamo vam lahko na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. <<<

Vsi, ki med letom niste uveljavljali olajšave, in tisti, ki želite medletno olajšavo spremeniti, morate Fursu oddati “Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine”. To morate storiti najkasneje do 5. februarja 2018.

Vlogo lahko oddate v osebnem delu portala eDavki. Vanj lahko vstopite z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila. Ali, po novem, z uporabniškim računom.

Vloga za vzdrževane družinske člane 2017 je sicer dostopna tudi tukaj. Obrazec vloge namreč lahko v pisni obliki vložite tudi na svoj finančni urad, osebno ali po pošti.

Za nagrado v višini 10.000 evrov pa se lahko potegujete le, če vlogo za vzdrževane družinske člane oddate prek spleta. Kot pojasnjujejo na Fursu, se zavezancu, ki želi sodelovati v nagradni igri, za oddan obrazec preko eDavkov dodeli srečka. Z njo pa se v nadaljevanju poteguje za denarno nagrado.

Kdo so lahko vzdrževani družinski člani?

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Lahko pa tudi starejši, če izpolnjujejo določene pogoje. Kakšni so ti in kdo je poleg otrok še lahko vzdrževani družinski član, preberite v prispevku Vzdrževani družinski člani in olajšave pri dohodnini 2017.

olajšava za vzdrževane družinske člane

>>> Če želite že danes preveriti, ali vas v prihodnjem letu čaka doplačilo ali vračilo preveč plačane dohodnine, lahko informativni izračun opravite z našim kalkulatorjem.

 

 

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane

Glede uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane na Fursu izpostavljajo pravico do povišane posebne olajšave zavezanca za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo. In sicer v primeru, če:

  • ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali
  • je  v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega razmerja B).

Komentarjev (9)

  • Brigita Filipic 30. Januarja 2018 - 10:42 Odgovori

    Partnerju po odlocbi sodisca odtegujejo od vseh dohodkov placilo zaostale prezivnine za hcerko.Vendar je denar nakazan na racun njene matere kot skrbnice.Zanima me kako lahko uveljavlja olajsavo.Lep pozdrav in ze vnaprej hvala

  • Matic 16. Februarja 2018 - 13:19 Odgovori

    V kolikor sem zamudil rok 5. februar 2018 ali lahko še kaj naredim? Hvala!

  • Simona 24. Februarja 2018 - 14:51 Odgovori

    Lepo pozdravljeni…letošnje leto se mi je zgodilo, da sem zamudila celo drugi rok, do katerega lahko najkasneje oddamo vlogo za vzdrževane družinske člane. Ali še imam upanje, če oddam vlogo v teh dneh, da mi bo po tem datumu še upoštevana in veljavna? Hvala. Lp, Simona

    • Manca Borko Grimšič 26. Februarja 2018 - 9:17 Odgovori

      Pozdravljeni, v vašem primeru boste lahko vzdrževane družinske člane uveljavljali z ugovorom na informativni izračun dohodnine. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Simona 28. Februarja 2018 - 20:48 Odgovori

    Hvala za odgovor, ga. Manca.
    Lp,Simona

  • Saša 17. Aprila 2018 - 19:04 Odgovori

    Ali lahko uveljavljam otroka za december 2017, če je otrok rojen 31.12.2017?

    Hvala za odgovor

    • Dominika Ahačič 20. Aprila 2018 - 16:54 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja