Go to Top

Izdelovanje izdelkov kot so praznični okraski kot hobi ali dejavnost podjetja

Praznični okraski - izdelovanje okraskov kot hobi ali dejavnost podjetja

 

Praznični okraski - izdelovanje okraskov kot hobi ali dejavnost podjetja

 

Hitro bližajoči se prazniki nas navdušujejo s kuhanim vinom in raznimi sezonskimi poslasticami, nekateri pa se s svojo iznajdljivostjo, kreativnostjo in občutka za vse kar je lepo, tudi pripravljajo na najpomembnejšo sezono. Ti ustvarjajo najrazličnejše izdelke in darila, kot tudi najverjetneje raznovrstne praznične okraske.

Tako si poglejmo katero dejavnost mora registrirati obstoječi ali potencialni podjetnik pred prihajajočimi prazničnimi sejmi.

Informativni izračun plače

Unikatni okraski kot mleko in kruh samostojnih podjetnikov

Izdelovanje izdelkov kot so praznični okraski kot hobi ali dejavnost podjetjaV kolikor imate večjo mero ročnih spretnosti in nameravate ustvarjati praznične okraske ročno je potrebna registracija primerne dejavnosti. Ta je v primeru izdelovanja unikatnih in ne-serijskih izdelkov »Umetniško ustvarjanje« (SKD 90.030). Tako lahko znotraj te dejavnosti uporabljate raznovrstne materiale, le da je končni izdelek plod ročnega dela in obdelave.

V primeru, da gre za serijsko ali strojno izdelavo pa se malce zakomplicira, saj je registracija primerne dejavnosti odvisna od materialov, ki so v uporabi:

  • V kolikor so okraski iz tekstila –»Proizvodnja končnih tekstilnih izdelkov, razen oblačil« (13.920 ) ali »Proizvodnja tehničnega in industrijskega tekstila« (13.960)
  • V kolikor so okraski iz lesa Žaganje, skobljanje in impregniranje lesa (16.100) ter »Proizvodnja drugih izdelkov iz lesa, plute, slame in protja« (16.290 ) ali ko so okraski bolj permanentne narave tudi »Stavbno mizarstvo in tesarstvo skodel, letvic in okraskov iz lesa« (16.230)
  • Papirnati okraski –»Proizvodnja drugih izdelkov iz papirja in kartona« (17.290)
  • Plastični okraski »Proizvodnja drugih izdelkov iz plastičnih mas » (22.290)
  • Okraski, ki vključujejo umetno cvetje »Drugje nerazvrščene predelovalne dejavnosti – izdelav okraskov in aranžmajev iz umetnega cvetja« (32.990)
  • okraski kot so venci in aranžiranje »Trgovina na drobno v cvetličarnah« (47.761)

Registracijo primerne dejavnosti za prodajo na stojnici z okraski

V kolikor se boste poslužili prodaje na različnih prazničnih sejmih, boste poleg primernih dovoljenj morali registrirati tudi dejavnost »Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom« (47.890). Več o temu si preberite v našem članku Greste na sejem? Kaj morate urediti pred začetkom prodaje? ali Vas mika prodaja na stojnici?

Ustanovitev podjetja

V kolikor boste za izdelovanje uporabili priznane tradicionalne metode in šele začenjate s dejavnostjo se lahko vsekakor poslužite tudi testiranja povpraševanja, kot osebno dopolnilno delo. Več o temu si preberete v članku Kdo vse lahko priglasi ODD – osebno dopolnilno delo? in Izdelovanje voščilnic kot osebno dopolnilno delo.

DATA d.o.o

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 
 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja