Go to Top

Odprtje sp za študente

Odprtje sp za študente

Odprtje sp za študente, se splača? O tem, ali se bo študentsko delo v letu 2015 še splačalo, si preberite tukaj.

Strošek študentskega dela se bo s 1. februarjem 2015 z vidika delodajalca podražil, saj bo minimalna urna postavka po novem 4,5 evra bruto (3,8 evra neto). Študentje in dijaki, ki opravljajo začasno in občasno študentsko delo, bodo po novem vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje (pokojninska doba) in zdravstveno zavarovanje, zato jim bodo študentski servisi odvedli 15,5 % prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar se bo dijaku ali študentu po novem štelo v pokojninsko dobo.

Odprtje sp za študente, ali lahko odprem popoldanski sp?

To je najpogostejše vprašanje, ki ga v zadnjem času študentje zastavijo na naših seminarjih. Veliko študentom so namreč delodajalci svetovali, da odprejo svoj s.p., če želijo še naprej opravljati svoje delo v podjetju. Popoldanskega s.p.-ja študentje ne morejo odpreti, v poštev pride samo registracija “navadnega” s.p.-ja in seveda plačevanje »polnih« prispevkov za socialno zavarovanje.

Dobra novica za vse študente-bodoče podjetnike, ki  prvič v življenju odpirajo s.p. pa je, da lahko ob prvem vpisu v  register zavezancev na DURS v skladu s 14. odstavkom 145. člena ZPIZ-2, uveljavljajo 50% nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prvo leto poslovanja, drugo leto pa je ta prispevek nižji za 30%.

Pripravili smo tudi konkretni izračun stroškov za dela po avtorski pogodbi, podjemni pogodbi, s.p. in normiranega s.p.

Če ste se odločili registrirati podjetje, lahko to storite v podjetju DATA d.o.o.

Predhodno se je potrebno naročiti za termin na telefonski številki 01 600 15 30 ali preko maila data@data.si. Za postopek registracije s.p. potrebujete osebni dokument in davčno številko. Za dodatne informacije glede ustanovitve s.p. lahko obiščete brezplačno Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.  V kolikor še oklevate, ali bi bila za vas primernejša zaposlitev ali samozaposlitev, vabljeni na brezplačni seminar Zaposlitev ali samozaposlitev?

Pripravili: Anja Grahek in Bogdana Rejc, DATA d.o.o.

Prijava na izobraževanje

[hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja