Go to Top

Odprtje podjetja v novem letu

Zbrali smo pet dobrih razlogov za odprtje podjetja v novem letu! Čeprav smo prepričani, da je za dobro poslovno zamisel pravi čas za odprtja podjetja ali samostojne dejavnosti kadarkoli, trenutne gospodarske razmere kar kličejo k podjetniški pobudi!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Prijava na izobraževanje

Gospodarske razmere že dolgo niso bile tako ugodne, kot so sedaj, pozitivne napovedi pa dežujejo iz vseh koncev.

>>> Rezervirajte si termin za odprtje podjetja na VEM točki DATA!

Katerih pet razlogov za odprtje podjetja v novem letu smo našli?

1. Pozitivne napovedi slovenskega UMARJA.

Že jesenska napoved slovenskega Urada za makroekonomske raziskave in razvoj (UMAR) je napovedovala, da bo rast bruto domačega proizvoda v letošnjem letu dosegla 4,4 odstotka. Nadaljevala pa naj bi se tudi v drugem letu z 3,9 odstotki. Ob povečanem izvozu in državnih investicijah na rast vpliva tudi povečana domača potrošnja. Trošenje gospodinjstev je spodbujeno z rastjo razpoložljivega dohodka ob ugodnih razmerah na trgu dela.

2. Še bolj pozitivne napovedi EBRD!

Že letošnja gospodarska rast je tudi po podatkih Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) prehitela pomladanske napovedi in dosegla tudi po njihovih statistikah 4 odstotke. To je 0,9 odstotka več kot lani in 1,5 odstotka več od prvotnih napovedi, ki so jih objavili maja letos. Tudi oni ugotavljajo, da je rast pripisati domačemu povpraševanju, ki ga poganja optimizem potrošnikov. Hkrati se pozna močno povečanje investicij zaradi novega cikla evropskih investicij, manjši vpliv pa naj bi imel po njihovem mnenju izvoz. V letu 2018 sicer pričakujejo upočasnitev rasti na 2,9 odstotka; tudi to rast pripisujejo povečanemu domačemu povpraševanju.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo Povečano domače povpraševanje in napovedi za na daljno rast povečanega domačega povpraševanja sta zagotovo dobri novici za mikro in male podjetnike, ki se odločajo za odprtje podjetja v novem letu! Če že dlje časa premlevate poslovno idejo, je torej zdaj pravi čas, da razmislite, kako bi jo izvesti v praksi! Pridružite se nam na seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Prijava na izobraževanje

3. Začetek leta ustanovitev, vse leto poslovanja!

Odprtje podjetja v začetku poslovnega leta je tudi najbolj enostavno s stališča računovodenja. Z zaključnimi poročili, predvsem z zaključno bilanco ali davčnim obračunom, v primeru, da boste normiranec, se boste ukvarjali šele konec prihodnjega leta, s tem pa boste šele takrat imeli s tem tudi stroške. Če upravičeno pričakujete, da boste s svojim podjetjem ustvarjati dobiček, je bolje, da poslujete v poslovnem letu več mesecev, saj se vam bodo prihodki porazdelili. To bo namreč vplivalo na to, kakšne akontacije davka in prispevke boste morali plačevati v naslednjem poslovnem letu; tj. leta 2019.

odprtje podjetja v novem letu

4. Več zaposlenih, večji bazen strank!

Ogromno mikro in malih podjetnikov cilja predvsem na končne potrošnike. Če nameravate odpreti gostinski lokal, trgovino ali spletno trgovino ali pa se morda ukvarjati s kakšno drugo dejavnostjo, ki cilja predvsem na končne kupce, je dobra novica za vas vedno manj brezposelnih. V primerjavi z lani se je brezposelnost v Sloveniji znižala za skoraj 15 odstotkovna Zavodu za zaposlovanje RS pa napovedujejo, da bo brezposelnost še upadala. Ob koncu novembra je bilo tako na ZRSZ prijavljenih še dobrih 82 tisoč brezposelnih. Število zaposlenih v Evropski uniji pa sploh še nikoli ni bilo višje kot zdaj!

5. Potrošnja posameznikov bo glede na rast plač še rasla!

Povprečna mesečna plača za oktober 2017 je bila po podatkih Statističnega urada RS višja za 1,1 % kot v septembru 2017 in za kar 3,4 odstotke višja od plače za oktober 2016. Oktobra 2017 je tako povprečna plača znašala 1.621,46 evra bruto oziroma 1.056,47 evra neto. Višja je bila v povprečju predvsem v zasebnem sektorju, v javnem sektorju pa je bila približno enaka plači v prejšnjem mesecu.

Višja povprečna mesečna plača lahko pomeni tudi višji razpoložljivi dohodek gospodinjstev, kar je še ena dobra novica za mikro in male podjetnike, ki se osredotočajo predvsem na lokalni trg in se odločajo za odprtje podjetja v novem letu.  V podjetju Data vam ob naših brezplačnih izobraževanjih tudi s podjetniškim svetovanjem pomagamo, preden se odločite za registracijo d. o. o. ali s. p.

>>> Rezervirajte si termin za registracijo podjetja na VEM točki DATA!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja