Go to Top

Odprtje d. o. o. – zaposlite se v svojem podjetju in izkoristite oprostitev plačila prispevkov

Mlajši od 30. let, ki so že vsaj tri mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih na Zavodu RS za zaposlovanje, lahko še do novega leta izkoristijo spodbudo za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb in uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov delodajalcev, tudi ko se zaposlijo v svojem podjetju.

odprtje d. o. o.

Odprtje d. o. o. in oprostitev prispevkov tudi za ustanovitelja!

Po tem, ko se mladi odločijo za odprtje d. o. o., lahko tudi oni izkoristijo ukrep v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva. Ukrep lahko izkoristijo vsi delodajalci, ki zaposlijo osebo, mlajšo od 30. let, ki je bila pred tem vsaj tri mesece prijavljena v evidenci brezposelnih oseb. To je mogoče izkoristiti tudi, če podjetnik zaposli samega sebe na zavarovalni podlagi šifre 01 v svojem podejtju. Na tej zavarovalni podlagi je namreč tudi ustanovitelj zaposlen v svojem podjetju kot vsak drug zaposleni.

Mlade podjetnice ali podjetniki, ki bi se odločili za odprtje d. o. o., in bi se nato sami zaposlili v svojem podjetju, morajo skleniti s svojim podjetjem pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. To morajo storiti do 31. decembra 2015. Njihovo novo podjetje bo zanje upravičeno do oprostitve plačila prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti za prvih 24 mesecev njihove zaposlitve. Prispevki delodajalcev predstavljajo približno polovico prispevkov, ki se jih obračunava od plače, kar pri minimalni plači znaša 128,95 evra na mesec.

Mladi, ki odprejo svoj d. o. o. lahko izkoristijo oprostitev polovice prispevkov za dve leti!

Klikni in deli

S pogoji, ki jih mora izpolnjevati delodajalec za uveljavljanje te spodbude, novo podjetje praviloma ne bi smelo imeti težav. Zahtevano je namreč, da delodajalec zadnje tri mesece pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi ni začel postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi oziroma odpovedal pogodbe o zaposlitvi delavcem iz poslovnih razlogov, ni imel blokiranega transakcijskega računa več kot 30 zaporednih dni ter je delavcem v zadnjih šestih mesecih redno izplačevalo plače in obvezne prispevke za socialna zavarovanja.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Mladi! Ker se ukrep izteče konec letošnjega leta, je skrajni čas, da se udeležite našega seminarja pred ustanovitvijo podjetja in še letos odprete svoje podjetje.

Več informacij

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so potrdili, da se v primeru novega podjetja ti pogoji ne preverjajo oziroma morajo biti izpolnjeni samo za čas od odprtja podjetja dalje, če je ta krajši od šestih oziroma treh mesecev.

Spodbuda, ki jo lahko sicer izkoristijo vsi delodajalci, se izteče z novim letom.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja