Go to Top

Odpreti sp ali doo

Odpreti sp ali doo? To se sprašuje veliko bodočih podjetnikov

Odpreti sp ali doo je  najprej  pomembno, koliko odgovornosti ste pripravljeni nositi. Samostojni podjetnik je namreč absolutno odgovoren, torej odgovarja z vsem svojim premoženjem. V praksi to pomeni, da se poravnava dolga lahko črpa tudi iz naslova njegovega osebnega kapitala. Na drugi strani podjetnik v gospodarski družbi odgovarja le z vloženim kapitalom. V primeru neplačanih dolgov se ti krijejo zgolj iz vloženega in ne osebnega kapitala.

Izkušene referente na VEM točki Data smo vprašali, kako odgovarjajo na to dilemo. Kaj torej svetujejo: odpreti sp ali doo? Ustanoviti enoosebno družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) ali postati samostojni podjetnik (s.p.)?

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Samostojni podjetnik lahko povsem prosto razpolaga s prisluženim denarjem, kar pa ne velja za podjetnika v gospodarski družbi, saj prislužen denar ni njegov, ampak je denar podjetja. Plača samostojnega podjetnika je njegov dobiček, kar pomeni, da svoje plače ne more uveljavljati kot strošek. Podjetnik v gospodarski družbi pa si svojo plačo izplačuje, zato le-ta predstavlja strošek podjetja. S pomočjo našega kalkulatorja izračunajte strošek za plačo.

Odpreti sp ali doo, kakšna je obdavčitev

Prav tako se pri teh dveh oblikah razlikuje stopnja obdavčitve dobička. Dobiček samostojnega podjetnika je obdavčen glede na stopnjo na dohodninski lestvici, to je 16%, 27%, 34%, 39% ali 50%. Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb je enotna in v letu 2018 znaša 19%. Dodatni davek, 25%, se plača v primeru, ko želite dobiček preliti v svoj žep.

Višina dobička, ki ga pričakujete, je torej pomemben dejavnik odločitve pri tem, ali odpreti sp ali doo . Če pričakujete dobiček, preračunajte: koliko davka boste plačali, če ste s.p. in obdavčeni po dohodninski lestvici in koliko kot d.o.o., katerega dobiček je vedno obdavčen po isti stopnji. Pri slednjem računajte tudi na izplačilo dobička lastniku v žep, kar je obdavčeno s 25 %.

odpreti sp ali dooBolj podrobno o razlikah med s.p. in d.o.o. pišemo na naši spletni strani. Do dokončne odločitve vam bodo pomagali svetovalci na VEM točki Data, kjer lahko s.p. ali d.o.o. ustanovite hitro in brezplačno. Data vam stoji ob strani tudi po ustanovitvi podjetja – s storitvami računovodskega servisa, brezplačnimi izobraževanji in podjetniškim svetovanjem.

Imate osnovni kapital za d.o.o.?

Osnovni kapital, ki ga potrebujete za ustanovitev gospodarske družbe, znaša 7.500 evrov, medtem ko samostojni podjetnik osnovnega kapitala ne potrebuje.

Ustanovitveni stroški so za obe obliki brezplačni z izjemo gospodarskih družb, ki ustanavljajo podjetje pri notarju. V tem primeru se obračuna ustanovitveni strošek po notarski tarifi.

Knjige lahko obe obliki podjetništva vodita dvostavno ali na podlagi normiranih odhodkov (80%), samostojni podjetnik pa se lahko odloči tudi za enostavno knjigovodstvo.

Kakorkoli se boste odločili, odpreti sp ali doo – naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih novic in koristnih navetov za podjetnike.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Prednost ustanovitve s.p. je zagotovo dejstvo, da lahko začnemo poslovanje brez začetnega kapitala. Taka oblika je za marsikoga preprostejša, glede na to, da podjetnik prosto razpolaga s sredstvi. Medtem ko je prednost ustanovitve družbe z omejeno odgovornostjo zagotovo dejstvo, da podjetnik odgovarja zgolj z vloženim kapitalom.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja