Go to Top

Oddajanje preko Airbnb in Booking v Sloveniji – omejeno na največ 30 dni na leto

Oddajanje preko Airbnb in Booking ter drugih ponudnikov za kratkoročni najem, bo po predlogu zakona, omejeno na največ 30 dni. Hkrati bodo občine imele možnost, da omenjeno omejitev omilijo. Novela zakona bo v javni obravnavi do 17.6.2024. Potrebujete pomoč pri ureditvi statusa oz. skladnosti vaših storitev z zakonodajo? Obrnite se na naše svetovalce. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Oddajanje preko Airbnb in Booking – omejitev na največ 30 dni na leto

Novela Zakona o gostinstvu, ki je v javni obravnavi, uvaja precejšnje spremembe pri kratkoročnih najemnih stanovanj. Trenutno je v veljavi določilo, da je stanovanje možno za kratkotrajni najem npr. oddajanje preko Airbnb ali Booking platforme, oddati za največ 5 mesecev na leto. Novela zakona to določilo spreminja in ga znižuje na največ 30 dni na leto. Hkrati pa je občinam omogočeno, da v primeru potreb po večjem številu prenočitvenih kapacitet, to omejitev omilijo.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?
Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Za kratkotrajni najem – soglasje 75% etažnih lastnikov

Z novelo bi se uvedel tudi sistemski odstop od ureditve v stanovanjskem zakonu pri soglasju solastnikov v večstanovanjskih stavbah. Da bo nekdo lahko opravljal dejavnost kratkotrajnega oddajanja stanovanj (oddajanje preko Airbnb in Booking), bo potrebno 75% soglasje etažnih solastnikov. Hkrati pa bo moralo biti podano soglasje vseh etažnih lastnikov, ki mejijo na stanovanje, ki bi se oddajalo. Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, bo soglasje veljalo 3 leta od dneva pridobitve soglasja etažnih lastnikov. Soglasje bo vsebovalo tudi dovoljeno število dni oddaje v koledarskem letu.

Prispevki za s.p. za 2024

Sprememba namembnosti – oddajanje še vedno brez omejitev

Te omejitve so predvidene za stanovanja, v katerih je osnovni namen prebivanje. Stanovanja bo še vedno moč oddajati brez časovnih omejitev, če se bo spremenila namembnost v poslovni prostor. Torej, da stanovanje postane gostinski nastanitveni obrat. Na ministrsvtu so pojasnili, da novela zato med gostinske nastanitvene obrate uvaja tudi apartma. Tako je določeno, da je v stanovanju lahko največ 15 ležišč v enostanovanjskih in dvostanovanjskih hišah oz. 6 ležišč v primeru večstanovanjskih stavb.

Novela Zakona o gostinstvu je v javni razpravi do 17. junija 2024. Na ministrstvu pa pričakujejo sprejem zakona v septembru ali oktobru oz. najkasneje do konca leta 2024.

Za pomoč pri ustanoviti podjetja se obrnite na naše svetovalce. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si!

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja