Go to Top

Oddajanje nepremičnin v najem – poročate v sistem ETN?

Oddajanje nepremičnin v najem je dejavnost, s katero se v Sloveniji ukvarja veliko podjetnikov, vendar pa je oddajanje nepremičnin povezano tudi z ETN. V ETN se poročajo podatki o najemnih pravnih poslih. Kaj je ETN? Evidenca trga nepremičnin (ali krajše: »ETN«), ki jo upravlja GURS je zbirka, v kateri se beležijo vsi pravni posli z nepremičninami, vključno z najemnimi pogodbami. Potrebujete pomoč pri prijavi v ETN? Naši pravni strokovnjaki vam lahko pomagajo pri celotnem postopku. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Oddajanje nepremičnin v najem – kdo so zavezanci za poročanje v ETN?

Zavezanci, ki opravljajo oddajanje nepremičnin v najem in morajo poročati v ETN so med drugim:

  • najemojemalci pravne osebe (plačniki davka – pri najemanju od fizičnih oseb).
  • najemodajalci pravne osebe ali s.p.-jevci.
  • najemodajalci, ki so upravljalci stavb/delov stavb v lasti RS.
  • upravniki večstanovanjskih ali poslovnih stavb.

Izračun plače

Oddajanje nepremičnin v najem – ali morajo fizične osebe poročati v ETN?

V primeru, da oddajanje nepremičnin izvaja fizična oseba, slednjim o najemnih pravnih poslih ni potrebno poročati v ETN, saj navedeno naredijo ob oddaji odmere od dohodka iz oddajanja premoženja v najem enkrat letno.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?

Kilometrina 2024

Oddajanje nepremičnin v najem – predmet poročanja v ETN

V ETN morajo zavezanci poročati o vseh sklenjenih kupoprodajnih poslih z nepremičninami ter o najemnih poslih, ki vključujejo stavbe in njihove posamezne dele ali prostore. Pri tem je nujno sporočiti splošne informacije o sklenjenem poslu ter podrobnosti o predmetu posla, ki ga identificiramo in lociramo z uporabo identifikacijskih podatkov nepremičnine, kot so katastrska občina, številka stavbe, številka dela stavbe in parcelna številka.

Dnevnice 2024

Oddajanje nepremičnin v najem – do kdaj moram poročati v ETN

Za oddajanje nepremičnin morajo zavezanci poročati v ETN najkasneje do 15. dne v mesecu, v katerem je bil posel sklenjen. Zavezanec torej mora ETN posredovati podatke za vsak sklenjen kupoprodajni ali najemni posel ali v primeru aneksov ali dodatkov zaradi spremembe najemnine ali trajanja najema.

Imate poslovno idejo in razmišljate o odprtju podjetja? Pridite k nam na DATA točko. Postopek je hiter in enostaven. Za termin nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Komentarjev (2)

  • Katja 14. Decembra 2017 - 9:00 Odgovori

    Sem s.p. z dejavnostjo poslovno svetovanje. Kakšno dejavnost moraš imeti registrirano, če sam ne oddajaš nepremičnine v najem turistom, ampak si od Airbnb prejemal nakazila iz naslova priporočil? Primer: če priporočiš novega sobodajalca da prične z oddajanjem na Airbnb ti za vsakega novega uporabnika nakažejo cca. 85,00 €.

    oz. ali moraš imeti registrirano dejavnost 55.203 če si na Airnbnb naveden kot sogostitelj drugemu podjetju oz. registriranemu sobodajalcu in mu pomagaš pri kokunikaciji z gosti v portalu Airbnb. V zameno si razdelita del prihodka (npr: lastnik/gostitelj od Airbnb prejme 90%, sogostitelj 10%)Sogostitelj dobi direktno nakazilo od Airbnb na svoj TRR.

    Hvala za odgovor.

    • Manca Borko Grimšič 14. Decembra 2017 - 16:01 Odgovori

      Pozdravljeni,
      poslali smo vam elektronsko sporočilo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja