Go to Top

Očetovski dopust daljši za pet dni

Očetovski dopust bo daljši

Očetovski dopust daljši od 1. januarja 2016  za pet koledarskih dni.

Po novem bodo lahko očeti do konca otrokovega prvega razreda osnovne šole (in po koriščenju celotnega materinskega in starševskega dopusta) izkoristili očetovski dopust  20 namesto 15 dni , za katerega bodo prejeli polno očetovsko nadomestilo.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Navdušeni ste nad svojo podjetniško idejo, registrirali ste svoje podjetje, vendar niste prepričani, kakšne so vse vaše obveznosti? Na Abecedi poslovanja vas seznanimo z vsemi osnovami, ki jih morate poznati kot novopečeni podjetnik.

Več informacij

Očetovski dopust preostanek, še 50 dni, bodo še vedno lahko izkoristili do dopolnjenega 3. leta starosti otroka. Za te, preostale dni očetovskega dopusta, država očetom zagotavlja le plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Očetovski dopust bo s časom še  daljši

Očetovski dopust se, kot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM), se »postopoma spreminja tako, da se vsako delo doda 5 dni plačanega dopusta. Po izteku prehodnega obdobja – predvidoma leta 2018 – bodo očeti imeli 30 dni plačanega očetovskega dopusta, celotno trajanje dopusta za oba starša pa se bo podaljšalo iz 12 na 12,5 meseca.

Spremembo je prinaša v letu 2014 spremenjen Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1).

očetovski dopust

Na MDDSZEM so sicer povedali še, da je plačanih 15 dni očetovskega dopusta v zadnjih letih koristilo 16.500 očetov na leto, za to pravico pa država namenja okoli 13,5 milijonov evrov na leto. Še 75 neplačanih dni očetovskega dopusta pa je v povprečju koristilo 3.400 očetov, država pa je za plačilo njihovih prispevkov za socialna zavarovanja namenila 1,3 milijona evrov na leto.

Dodatnih pet dni očetovskega dopusta bo na leto državo stalo tri milijone evrov.

Morda bi vas zanimal tudi prispevek Olajšave za odmero dohodnine 2016 enake, lestvica nova.

 

 

Komentarjev (3)

  • Urška Širaj 6. Januarja 2016 - 8:57 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Zanima me kje najdem vlogo za očetovski dopust za 5 dni.Imam otroka rojenega 19.3.2010 in mož je koristil samo plačani očetovski dopust.Otrok obiskuje vrtec
    Hvala za Vaš odgovor!

  • Miha Cresnar 6. Januarja 2016 - 9:39 Odgovori

    Pozdravljeni.
    Primer:izkoristil sem plačan očetovski dopust in en dan neplačanega očetovskega dopusta. Kaj je v tem primeru, ob tem da so izpolnjeni ostali pogoji o starosti otroka. Ali ta en dan neplacanega dopusta izniči upravičenost do dodatnih plačanih dni?
    Hvala za odgovor

    • Manca Borko Grimšič 6. Januarja 2016 - 10:51 Odgovori

      Pozdravljeni,
      kot so nam pojasnili na ministrstvu, to načeloma drži, vendar vam za konkretno situacijo res svetujemo, da se obrnete na pristojni CSD. Lep pozdrav, Manca, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja