Go to Top

Obvezno izročanje računov?! Vse znova kaže na to!

Obvezno izročanje računov je del predloga zakona o davčnem potrjevanju računov. Tega je nedavno potrdil Odbor DZ za finance. Kje so razlogi za vnovično obvezno izročanje računov?

Registracijo s.p. lahko opravite na DATA točki! Pokličite na 01/600-1530!

Znova obvezno izročanje računov?

V predlogu novele je znova določeno obvezno izročanje računov kupcu, ki je v Sloveniji sicer veljala od 2.1.2016 do 22.1.2022. Takrat je namreč začela veljati novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV).V njej je določeno, da mora davčni zavezanec kupcu račun izročiti v papirni obliki zgolj, če kupec to zahteva. Po novem predlogu bo to, če zavezanec računa kupcu ne bo izročil znova davčni prekršek, za katerega bo določena globa.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Kupci bodo morali zadržati račun

Ne le da predlog predvideva obvezno izročanje računov, ampak kupcu (prejemniku storitev) znova nalaga, da prevzame in tudi obdrži izdani račun neposredno po odhodu iz poslovnega prostora zavezanca. Na zahtevo pooblaščene osebe pa ga bodo morali predložiti za namene nadzora. V primeru prekrška je določena tudi globa za kupca, in sicer 40 evrov.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Zakaj znova obvezno izročanje računov?

Po predlogu vlade bi naj ponovno obvezno izročanje računov omejilo obseg sive ekonomije. Prav tako želijo zagotoviti razporeditev davčnih bremen med davčne zavezance in stabilne davčne prihodke ter vzpostaviti pogoje za lojalno konkurenco na trgu.

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

V 2022 manj davčno potrjenih računov kot v 2019

K temu, da bo najverjetneje znova obvezno izročanje računov, naj bi pripomogla tudi primerjava podatkov iz davčnih blagajn glede števila izdanih in potrjenih računov v letih 2019 in 2022. Po podatkih ministrstva za finance je bilo namreč število davčno potrjenih računov v letu 2022 nižje kot leta 2019.

Mimogrede, v kolikor imate računovodske ali davčne dileme, se obrnite na naše svetovalce! Računovodski in davčni svetovalci so dosegljivi na 01/600-1530 oz. data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja