Go to Top

Obvezni zdravstveni prispevek – kako ga moramo plačevati?

Obvezni zdravstveni prispevek – koliko znaša in kako ga plačujemo? Če v zvezi z zakonodajo in njenim tolmačenjem potrebujete pomoč, vam je na voljo naša pravna služba. Za ponudbo svetovanja nas lahko pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Mimogrede: Na Dati lahko tudi registrirate podjetje!

Izračunajte si svojo plačo

Obvezni zdravstveni prispevek – kakšna je višina?

Od januarja 2024 do vključno februarja 2025 znaša obvezni zdravstveni prispevek 35 EUR mesečno. Obvezni zdravstveni prispevek se uskladi enkrat letno. In sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji v preteklem letu.

Odprite podjetje

Pravno svetovanje

Izračunajte si dohodnino

Kako plačamo obvezni zdravstveni prispevek?

Za zaposlene obvezni zdravstveni prispevek plača delodajalec, ki bo znesek 35 evrov kril iz plače zaposlenega. Za upokojence od pokojnin prispevek plača Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Zavod RS za zaposlovanje pa plača prispevek od denarnih nadomestil za brezposelnost pri posameznikih, ki so bili pred pričetkom uveljavljanja te pravice zavarovani kot osebe v delovnem razmerju.

Samozaposleni prispevke za socialno varnost, vključno z novim prispevkom, plačajo sočasno z ostalimi obveznimi prispevki preko mesečnega obračuna. Izjema velja le za zavezance, ki so upravičeni do plačila obveznega zdravstvenega prispevka od države kot prejemnik denarne socialne pomoči.

Prevoz na delo 

Otroci do 18. leta oziroma mladi do največ 26. leta, v kolikor se šolajo, imajo zdravstvene storitve krite v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Novega prispevka te skupine ne plačujejo.
Osebe, ki niso ne zaposlene ne brezposelne, niso socialno ogrožene in so brez prihodkov, si obvezni zdravstveni prispevek plačajo samostojno –  enako kot si zdaj plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.

Pogodba o zaposlitvi

Več o tem lahko preberete v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T) ali pa se povežite z našo pravno službo. Ta vam bo odgovorila na morebitna vprašanja. Pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si in se dogovorite za termin plačljivega posveta.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja