Go to Top

Obvezen bančni račun za vse subjekte! Globe do 30.000 evrov!

Obvezen bančni račun je zahteva vseh poslovnih subjektov. Kdo so poslovni subjekti? Kakšne so globe, če poslovni subjekt nima odprtega transakcijskega računa?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Transakcijski račun obvezen za vse poslovne subjekte!

Obvezen bančni račun velja tako za samostojnega podjetnika (s.p.), družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), društva, zavode ipd. V primeru, da poslovni subjekt nima odprtega računa pri banki ali hranilnici, mu lahko preti globa! Za februar FURS napoveduje strožjo kontrolo nad poslovnimi subjekti in odprtimi računi.

Informativni izračun plače

Obvezen bančni račun, stvar preverjanja s strani FURS-a v februarju! Lahko vas doleti kazen do 30.000 evrov!

Globe, ki so predvidene v primeru da poslovni subjekt nima odprtega računa pri banki ali hranilnici, so od 800 do 30.000 evrov za poslovni subjekt, oziroma od 400 do 4.000 evrov za njegovo odgovorno osebo. Višina globe se prilagaja obliki in velikosti poslovnega subjekta.

Minimalna plača 2023 – koliko znaša po novem?

računovodsko svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Obvezen bančni račun je lahko tudi bančni račun v tujini!

Za obvezen bančni račun, ki ga mora imeti podjetje, se lahko uporablja tudi račun pri tuji banki ali hranilnici. V tem primeru je seveda potrebno izvesti prijavo bančnega računa pri FURS-u. Vlogo lahko oddate elektronsko ali preko navadne pošte oz. osebno na pristojnem davčnem uradu. To lahko stori fizična oseba z dejavnostjo oz. s.p.-jem preko obrazca DR-03, pravna oseba pa preko obrazca DR-04. Poleg identifikacijskih podatkov je potrebno za obvezen bančni račun, ki je v tujini, navesti identifikacijske podatke in podatke o tujem računu, kot prilogo pa še dokazilo, kot so npr. slika bančne kartice, pogodba o odprtju računa ipd.

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Obvezen bančni račun odprete lahko po sami registraciji podjetja ali s.p.

V kolikor boste s.p. šele registrirali, obvezen bančni račun odprete po sami registraciji tega, saj v praksi referenti na banki največkrat zahtevajo vpogled v potrdilo o vpisu v poslovni register. Bančni račun za s.p. je lahko že obstoječ bančni račun, vendar morate o izboru obstoječega bančnega računa pisno obvestiti FURS.

Se šele “odpravljate” na podjetniško pot in imate v načrtu odprtje podjetja? Z morebitnimi dilemami se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce! Dosegljivi so na 01/600-1530 ali data@data.si. Ta dva kontakta pa sta tudi rešitev, če želite termin za registracijo s.p. ali d.o.o.!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja