Go to Top

Obrazec M12 za popoldanski s. p.

Obrazec M12- z njim uredite med drugim prijavo v prispevke za popoldanski s.p.

Tudi podjetniki, ki se odločijo za registracijo popoldanskega s. p., morajo po prejemu sklepa Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) na Vem točki urediti tudi prijavo v zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni – oddati morajo obrazec M12.

Izračunajte si plačo!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Referenti Vem točke DATA pri postopku registracije popoldanskega s. p. najprej s podjetnikom pripravimo podatke na obrazcu za Ajpes – Prijavo za vpis samostojnega podjetnika –  in podatke na obrazcu za Finančno upravo RS – Oddajo davčnih podatkov za samostojne podjetnike. Nato jim pojasnimo, da morajo urediti še prijavo v zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. To storijo tako, da izpolnijo obrazec M12 po prejemu sklepa o registraciji popoldanskega s. p. Gre za zavarovanje oseb po 17. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) pod točko 10. –osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Obrazec M12 zdaj tudi na točki VEM

Še lani so morali postopek prijave v to zavarovaje z obrazcem M12 podjetniki urediti na območnem uradu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Od konec novembra 2015 pa lahko, zaradi nadgradnje portala e-VEM za podjetnike to uredimo tudi na naši VEM točki.

Podjetniki se lahko na naši VEM točki že ob registraciji popoldanskega s. p. dogovorijo za termin, ko bodo po vpisu popoldanskega s. p. v register podjetij pri Ajpes, prišli na VEM točko Data urediti še to prijavo v zavarovanje.

podjetniško svetovanje

Obrazec M12 izpolnimo na portalu e-VEM, podjetnik ga podpiše in referent VEM točke Data nato po elektronski poti pošlje na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V nekaj dneh nato podjetnik prejme po pošti potrjen obrazec M12, ki ga nato dostavi svojemu računovodji, da mu lahko ta obračuna pravilne prispevke za zavarovanje.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

obrazec M12

Če se podjetnik odloči za prenehanje opravljanja popoldanske dejavnosti, mora poskrbeti tudi za odjavo iz zavarovanja z obrazcem M12. Tudi v tem primeru se zglasi na VEM točki in referent mu pripravi obrazec Odjava iz zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Tudi v tem primeru po nekaj dneh prejme od ZZZS Potrdilo o odjavi iz zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Podjetnik mora tudi ta dokument predati svojemu računovodji.

Več o tem, za koga je obvezen obrazec M12, si lahko preberete v prispevku tukaj.

Pripravila: Bogdana Rejc

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja