Go to Top

Obratovanje lastnega parkirišča – vse bolj vroča dejavnost v večjih slovenskih mestih

Podjetni posamezniki, ki dobijo dostop do malce večjih parcel zemlje na obrobjih večjih mest, se radi poslužijo dejavnosti obratovanja lastnega parkirišča. V večjih mestih, kot je Ljubljana, samo pomanjkanje parkirnih mest pomešano z dokaj veliko dnevno migracijo delovnega prebivalstva in porasta turizma, omogoča večje in redne zaslužke. Dejavnost ne zahteva izpolnjevanja posebnih pogojev in tudi ne zahteva posebno velikih začetnih vložkov. Pomembni so pa seveda trije dejavniki : »lokacija, lokacija…in še enkrat…lokacija!«.

Informativni izračun dnevnice

Registracija primerne dejavnosti

Obratovanje lastnega parkirišča zahteva registracijo podjetja in na njem registrirate pravo dejavnost po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008. Za dejavnosti, ki se zadevajo delovanje parkirišča, je primerna »Spremljajoče storitvene dejavnosti v kopenskem prometu« (SKD 52.210).

Dejavnost zajema celo obratovanje plačljivih kolesarnic, ki postajajo tudi zanimive za meščane v urbanih naseljih, posebej v poletnih mesecih.

Pravni nasvet

Zahteva se uporabno dovoljenje in gradbeno dovoljenje za obratovanje lastnega parkirišča

Uporabno dovoljenje je potrebno urediti na lokalni Upravni enoti ali Občini. Izdaja takih dovoljenj je lahko podvrženo tudi pravilom lokalnih skupnosti. Glede izdaje gradbenega dovoljenja se morate obrniti na Upravno enoto, glede ureditve cestnega priključka pa pridobite soglasje od Občine, v primeru Ljubljane – na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet.

Obratovanje lastnega parkiriščaKaj potrebujete za registracijo podjetja?

Vsekakor potrebujete termin na VEM točki našega podjetja Data d.o.o., kjer lahko  podjetje – tako s.p. kot d.o.o. brezplačno registrirate. Za samo registracijo je dovolj oseben dokument in davčna številka ter v primeru, da niste lastnik objekta (torej stanovanja ali hiše, oz. poslovnih prostorov), kjer bo sedež podjetja, tudi overjeno izjavo lastnika objekta, da vam dovoli poslovanje podjetja na njegovem naslovu. To samo v kolikor niste sami lastniki objekta. Več informacij o izjavi lastnika objekta v članku »Izjava lastnika objekta – vse, kar ste želeli izvedeti, pa niste vedeli koga vprašati«.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Naši postopki registracije podjetja, dodatnih postopkov za podjetje, kot npr. do-registracija dejavnosti ali sprememba naslova, so na naši točki podjetja Data d.o.o. brezplačna, saj delujemo kot VEM točka. Dosegljivi smo tudi za splošna vprašanja preko e-maila data@data.si. V kolikor bi želeli posvet pri našem davčnem svetovalcu, računovodji ali pravniku nas kontaktirajte za ponudbo! Nahajamo se na Dunajski cesti 136 v Ljubljani.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja