Go to Top

Obdavčitev za študente bo ugodnejša

Če bo potrjena sprememba Zakona o dohodnini, bo od prihodnjega leta dalje drugačna tudi obdavčitev za študente in dijake.

Predlog sprememb zakona o dohodnini, ki je še v vladni proceduri in še ni bil potrjen, spreminja tudi posebno osebno olajšavo za študente in dijake.

Od leta 2012 dalje je posebna osebna olajšava rezidenta, ki se izobražuje in ima status študenta, znižala na 75 odstotkov splošne olajšave. Na finančnem ministrstvu so namreč želeli, da se zmanjšajo razlike v davčni obravnavi dohodkov iz pogodbenega dela.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kaj pa če bi še kot študenti preizkusili svojo podjetniško idejo?

Več informacij

Kot zdaj pojasnjujejo v novem predlogu sprememb Zakona o dohodnini, je bil cilj ukrepa zmanjšati ugodnejši davčni položaj dijakov in študentov. Nato je bila s februarjem 2015 zaradi sprememb Zakona za uravnoteženje javnih financ uvedena tudi obveznost obračuna in plačila obveznih prispevkov za socialno varnost od dohodkov iz študentskega dela, kar je še dodatno povečalo stroške študentskega dela.

Prijava na izobraževanje

Na ministrstvu za finance zdaj predlagajo, da se študentsko delo oziroma študente razbremeni tako, da se dvigne posebna osebna olajšava za študente na višino 100 odstotkov splošne olajšave!

Kaj to pomeni za obdavčitev za študente?

Splošna osebna olajšava za leto 2017 znaša 3.207,70 evra. Ta se prizna vsakemu dohodninskemu zavezancu, razen v primeru, če kdo drug zanj uveljavlja olajšavo za vzdrževanega družinskega člana. Posebna osebna olajšava pa se še dodatno prizna študentom in dijakom s statusom, ki opravljajo študentsko delo. Pripada jim ne glede na to, ali jih kdo uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana ali ne. V letošnjem letu znaša 75 odstotkov splošne olajšave, tj. 2.477,03 evra. Prihodnje leto, torej leta 2018 pa bo, če bo predlog zakona potrjen, znašala prav tako 3.207,70 evra.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Se vam status izteka in razmišljate o odprtju statusa samostojnega podjetnika?

Več informacij

To pomeni, da bodo lahko študenti in dijaki v enem letu zaslužili 730,67 evrov več, ne da bi se jim to štelo v dohodnino. To je slabih 61 evrov na mesec več kot doslej.

Posebno osebno olajšavo lahko sicer koristijo vsi, ki imajo status dijaka ali študenta in še niso dopolnili 26. let. Taka obdavčitev za študente pride v poštev tudi, če je študent starejši od 26. let. To velja v primeru, če se je na študij vpisal najkasneje v letu, kot je dopolnil 26. let. Tj. za šest let za dodiplomski študij in štiri leta za podiplomski študij od dneva vpisa.

obdavčitev za študente

Posebna osebna olajšava se v celoti prizna tudi, če kot študent ali dijak za njo izpolnjuje pogoje le del leta. Pri izračunu, koliko lahko študent oziroma dijak na leto zasluži, morate upoštevati tudi 10 % normiranih odhodkov. Predvsem pa je obdavčitev za študente odvisna tudi od tega, ali ga starši prijavijo kot vzdrževanega družinskega člana ali ne.

Obdavčitev za študente – vzdrževan družinski član ali pa ne

Če starši študenta prijavijo kot vzdrževanega družinskega člana, mu pripada samo še 10 odstotkov normiranih stroškov in posebna osebna olajšava. Slednja naj bi se z letom 2018 povišala.

V letu 2018 se obeta višja davčna olajšava pri dohodnini za študente!

Klikni in deli

Če pa študent oziroma dijak ni prijavljen kot vzdrževani družinski član, se mu ob zgoraj omenjenem upošteva še splošna olajšava. Gleda na višino dohodka se mu upošteva tudi dodatna splošna olajšava. Ta se upošteva v višini (za leto 2017) 3.312,12 evra za dohodke do 11.16,37 evrov oziroma 1.115,94 evra za dohodke med 11.166,37 do 12.570,80 evra. Tudi tukaj sicer ministrstvo predlaga spremembe. Meja naj bi se do 13.316,83 dodatne olajšave zniževala linearno, olajšava pa bi bila za vsak evro dohodka nižja.

Preberite tudi prispevek o tem, na kaj morate biti delodajalci še posebej pozorni, če zaposlujete študente.

Za vas pa smo pripravili tudi kalkulator za izračun plačila pri študentskem delu!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja