Go to Top

Novorojenček potrebuje tudi davčno številko

Novorojenček potrebuje davčno številko

Novorojenček s stalnim oziroma začasnim prebivališčem v Sloveniji se vpiše v davčni register po uradni dolžnosti. To pomeni, da vpis izvede finančni urad samoiniciativno. Potrdilo o davčni številki novorojenčka prejmeta starša po pošti približno v mesecu dni po otrokovem rojstvu. Največ otrok se rodi v juliju in avgustu. Recimo lani se je od 20.241 otrok, ki so se rodili v Sloveniji, skoraj 19 odstotkov (natanko 3.777) rodilo v teh dveh poletnih mesecih.

Ali pred prihodom otroka razmišljate, če bodo vaši dosedanji prihodki zadostovali za vzdrževanje razširjene družine? Novorojenček  prinaša nove stroške. Ste že pomislili na samozaposlitev? Morda lahko poslovno idejo razvijete iz svojega hobija. Podjetje lahko hitro in brezplačno ustanovite na VEM točki Data.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Se vam s potrdilom mudi?

Morda pa novorojenček potrebuje potrdilo o davčni številki takoj po rojstvu, denimo za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Koliko višje nakazilo plače boste prejeli, če boste ob izračunu plače uveljavljali olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, lahko izračunate s pomočjo našega spletnega izračuna. Za pojasnila glede dohodnine so vam na voljo davčni strokovnjaki podjetja Data. Preverite našo ponudbo in si rezervirajte termin.

Davčno številko otroka lahko po hitrem postopku pridobite na kateremkoli finančnem uradu. Seznam uradov s kontaktnimi podatki je objavljen na spletni strani Finančne uprave RS (FURS). S seboj morate imeti izpolnjen obrazec DR-02 (obrazec lahko dobite tudi na finančnem uradu), svoj veljaven identifikacijski dokument (osebna izkaznica ali potni list) in otrokov rojstni list. Potrdilo o dodeljeni davčni številki novorojenček prejme takoj oziroma pride davčna številka v nekaj dneh na vaš naslov.

Kako izberejo davčno številko?

Davčna številka je identifikacijski znak, ki se dodeli davčnemu zavezancu in se uporablja v zvezi z vsemi davki. Uporablja se za enotno opredelitev in povezavo podatkov v davčnih evidencah, ki jih vodi davčni organ. Je osemmestna, naključno izbrana številka, kontrolirana po modulu 11 (prvih sedem mest je naključno izbranih, osma pa je kontrolna številka).

Novorojenček prinese tudi davčno olajšavo za vzdrževane družinske člane, ki jo lahko uveljavljate  od meseca rojstva naprej. To pomeni, da se vam olajšava za vzdrževane družinske člane prizna že za nepolni koledarski mesec rojstva, ne glede na to, ali je novorojenček rojen v začetku ali na koncu meseca. Več o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane lahko preberete v prispevkih Dohodnina – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane in Kako izračunati dohodnino glede na število vzdrževanih otrok?

Naročite se na naše e-novice, da ne boste spregledali koristnih nasvetov in zanimivih novic.

Za rojstni list obvezno ime in ureditev očetovstva

Rojstni list vam bo izdal matični urad na krajevno pristojni upravni enoti. Podatke za vpis rojstnega lista boste v obrazce vpisali že v porodnišnici. Zato morate imeti s sabo v porodnišnici osebno izkaznico in poročni list. Vpisati boste morali tudi otrokovo osebno ime. Druge podatke o rojstvu otroka pa bodo vpisali v porodnišnici.

Če z očetom živite v izvenzakonski skupnosti, lahko priznanje očetovstva pred rojstvom otroka uredite na pristojnem centru za socialno delo. Ta ga bo po rojstvu otroka posredoval na upravno enoto. Ali pa priznanje očetovstva uredite po rojstvu otroka na matičnem uradu na upravni enoti. Matični urad nato izda rojstni list in vam ga pošlje po pošti. Če ga potrebujete prej, morate osebno na matični urad in vložiti pisno vlogo za pridobitev izpiska iz matične knjige rojstev. V tem primeru boste rojstni list – pod pogojem, da ste otroku že določili ime in uredili očetovstvo – dobili takoj.

Prijava stalnega prebivališča bo na upravni enoti urejena avtomatično. Seveda po tem, ko bodo starši v porodnišnici izpolnili obrazec za prijavo stalnega prebivališča in ga bo prejela upravna enota, kamor sodi otrokovo stalno prebivališče.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Zdravstveno zavarovanje morate urediti sami

Zdravstveno zavarovanje pa morajo starši v 60 dneh po rojstvu otroka urediti sami. Do izteka 60 dni po otrokovem rojstvu lahko otrok zdravstvene storitve koristi na zavarovanje enega od staršev oziroma skrbnika, če je ta zavarovan. V tem času mora eden od njiju izpolnjen obrazec odnesti na območno enoto ali izpostavo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in otroku urediti zdravstveno zavarovanje. To storijo tudi samozaposleni.

Če novorojenček še nima številke EMŠO, ker še niste prejeli rojstnega lista, se ob prijavi zavarovanja na obrazec vpiše le datum otrokovega rojstva. Za otroka, o katerem so podatki o rojstvu vpisani v slovenski matični register, bo ZZZS sam pridobil te podatke, enako bo storil pri preverjanju podatkov o stalnem prebivališču. Otroci ne potrebujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj se zanje vse zdravstvene storitve krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Po oddaji vloge boste nato otrokovo zdravstveno kartico prejeli na dom v 14 dneh.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja