Go to Top

Novo študijsko leto: Kakšne so novosti pri študentskem delu?

Za okoli 79.500 študentov se začenja novo študijsko leto. Mnogi izmed njih bodo svoje znanje in izkušnje dopolnjevali z opravljanjem različnih študentskih del, nekateri pa bodo zbrali pogum in svoje hobije in ideje realizirali v lastnem podjetju. Kakšne so spremembe pri urni postavki in kakšne novosti se obetajo pri obdavčitvi študentskega dela?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Novo študijsko leto je tu. Imate kakšno poslovno idejo, s katero bi dodatno zaslužili? Preverite jo z našimi podjetniškimi strkovnjaki!

Več informacij

Obdavčitev za študente bo ugodnejša

V času študijskih počitnic je stopila v veljavo Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del. Ta določa, da je minimalni znesek urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov povečan na 4,61 evra bruto (prej 4,53 evra bruto).

novo študijsko letoKakšen je strošek delodajalca za študentska dela in kolikšen neto dohodek študenta oziroma dijaka, lahko enostavno in hitro preverite z našim kalkulatorjem.

Kalkulator za študentsko delo

Novo študijsko leto pa prinaša tudi napovedi za spremembo obdavčitve študentskega dela. Na finančnem ministrstvu namreč predlagajo, da se dvigne posebna osebna olajšava za študente. Na ta način bi študenti in dijaki v enem letu lahko zaslužili 730,67 evrov več, ne da bi se jim to štelo v dohodnino. To je slabih 61 evrov na mesec več kot doslej.

Ste v novo študijsko leto vstopili brez statusa?

Novo študijsko leto oziroma mesec oktober pa za nekatere pomeni tudi izgubo študentskega statusa. Številni bodo zato iskali zaposlitev, na mestu pa je tudi razmislek o samozaposlitvi. Kakšne so njene prednosti in slabosti, razlagamo na našem brezplačnem seminarju.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Mladim navadno odličnih poslovnih idej ne manjka. Zato jim lahko ustanovitev podjetja prinese uspeh in potreben zaslužek – ja, tudi študent lahko odpre s. p.. Če ste kljub temu v dvomih, ali je vaša ideja dovolj dobra, da bo požela na trgu uspeh, vabljeni na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Če ste v novo študijsko leto vstopili brez statusa in niste zaposleni oziroma samozaposleni, ne smete pozabiti na zavarovanje. Na ustrezno ureditev obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ko študenta doleti izguba študentskega statusa, opozarjajo tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kako to storiti, smo pisali v prispevku Izguba študentskega statusa: Ne pozabite poskrbeti za zavarovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja