Go to Top

Novo: obvezno zavarovanje za pogodbene sodelavce

Od 1. februarja veljajo spremembe ZZVZZ, ki so določile obvezno zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklice bolezni za pogodbene sodelavce, kot so osebe, ki delajo preko avtorske in podjemne pogodbe. 

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanjaNovela ZZVZZ-M je spremenila 5. točko 17. člena ZZVZZ in razširila krog oseb, ki so obvezno zdravstveno zavarovane za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Zavarovati se morajo tri skupine ljudi, med njimi tudi osebe, ki v okviru drugega pravnega razmerja opravljajo delo oziroma storitev. To so:

  • Osebe, ki opravljajo delo na podlagi civilne pogodbe, kot je podjemna ali avtorske pogodbe
  • Sodni cenilci, izvedenci, tolmači
  • Osebe, ki dobivajo dohodek za opravljeno avtorsko delo
  • Osebe, ki dobivajo dohodek za vodenje poslovnega subjekta (družbenik in poslovodna oseba), če zavarovanec ni obvezno zavarovan kot osebe, ki so lastniki zasebnih podjetij v Sloveniji

Zavarovanje za omenjeno skupino nastopi, če je oseba zavarovanec po ZZVZZ (15. člena) oziroma zavarovana kot družinski član (20 in 22. člen ZZVZZ), sicer zavarovanje kljub obstoju drugega pravnega razmerja ne nastopi.

Višina prispevka

Prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni plačuje delodajalec po stopnji 0.53 % od vsakega posameznega plačila za opravljeno delo oziroma storitev. Plačuje se tudi novi prispevek za zdravstveno zavarovanje, 6,36 % od zneska prejemka iz drugega pravnega razmerja. To je tudi razlog, da so avtorske in podjemne pogodbe v letu 2014 dražje.

Kako se prijaviti v zavarovanje

Prijavo v zavarovanje za primer poklicne bolezni in/ali poškodbe pri delu je potrebno vložiti posebej, na obrazcu M12, po šifri podlage za zavarovanje 050 za naslednje osebe (17. n 18. člen ZZVZZ).

V zavarovanje se morate prijaviti sami, če je bilo pogodbeno razmerje vzpostavljeno pred 1. Februarjem in še vedno traja.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja