Go to Top

Novembrska povprečna plača krepko čez 2000 evrov! Zakaj?

Novembrska povprečna plača je bila občutno višja od oktobrske povprečne plače. Zakaj? Koliko je znašala v bruto in koliko v neto?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATI! Pokličite 01/600-1530!

Novembrska povprečna plača precej višja od oktobrske!

Povprečna novembrska plača je bila precej višja od oktobrske povprečne plače! V bruto znesku je novembrska povprečna plača znašala 2244,35 evra, v neto pa 1479,56 evra. Povprečna bruto plača je bila novembra od oktobrske nominalno višja za 10,9 %, realno pa za 9,9 %. Povprečna neto plača pa se je v primerjavi z oktobrsko povprečno plačo nominalno zvišala za 12,3 %, realno pa za 11,3%.

Je vaša neto plača višja od povprečne? Preverite z našim kalkulatorjem!

Zakaj je bila toliko višja?

Razlog tega, da je bila novembrska povprečna plača toliko višja, je treba iskati predvsem pri izplačilih višjih izrednih izplačil. Tukaj je seveda mišljena t.i. božičnica. Izredno izplačilo je s plačo za november 2022 prejelo 23,4 % vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo, so še pokazali podatki Sursa. Povprečni bruto znesek izrednega izplačila (božičnice oz. 13. plače) je znašal 928,90 evra bruto.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača 2023?

računovodsko svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Višja tako v zasebnem kot javnem sektorju

Novembrska povprečna plača se je zvišala v obeh sektorjih. V zasebnem sektorju je bila od bruto oktobrske povprečne plače višja za 13,9 %. V javnem sektorju pa za 5,4 %. V kateri dejavnosti pa je bila bruto novembrska plača najvišja? To so znova finančne in zavarovalniške dejavnosti. Povprečna bruto plača za november je v tej dejavnosti znašala 3673,05 evra. To pomeni, da je bila v primerjavi z oktobrsko plačo višja za dobrih 30 odstotkov.

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Letna povprečna plača vpliva na prispevke za samostojne podjetnike

Novembrska povprečna plača bo vplivala tudi na prispevke za socialno varnost samostojnih podjetnikov. Ti so namreč vezani na povprečno letno plačo zaposlenih v RS. Končni znesek letne povprečne plače bo Surs predvidoma objavil v drugi polovici februarja. Kako povprečna letna plača vpliva na izračun prispevkov za s.p., smo več pisali v članku Sp prispevki 2023 – kako se izračunajo? Koliko bi lahko znašali?

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja