Go to Top

Novela zakona o štipendiranju prinaša manj birokracije

Novela zakona o štipendiranju prinaša enostavnejše in učinkovitejše odločanje o štipendijah, s čimer bo razbremenila tako vlagatelje kot dodeljevalce štipendij.

>>> Študentska dela, četudi je v poletnih mesecih njihova ponudba še posebej bogata, pa niso edina možnost, ki jo imajo mladi za dodaten zaslužek. Študenti, ki imajo dobre podjetniške ideje, se lahko odločijo tudi za ustanovitev podjetjaKakovost podjetniške ideje pa lahko mladi preverijo na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Za štipendijo ne bo več treba zaprositi vsako leto!

Štipendistom ne bo treba več oddajati vlog vsako leto, ampak jo bodo oddali le za prvo leto. Potem pa se bo pravica podaljševala po uradni dolžnosti. Tako bo podeljevanje štipendij poenostavljeno in študentom bolj prijazno.

novela zakona o štipendiranju

Novela zakona o štipendiranju na novo opredeljuje ločevanje med posameznimi tipi štipendij. Preverjanje pogojev za pridobitev pravice do dodatka za bivanje pa bo bolj enostavno. Potekalo bo le ob prvi vlogi in morebitni spremembi začasnega bivališča. Poleg tega je poenostavljeno odločanje glede mirovanja štipendijskega razmerja. Mirovanje lahko traja največ eno leto na posamezni ravni izobraževanja, razen v zakonsko posebej opredeljenih primerih.

>>> S 1. aprilom 2018 se je povišala tudi minimalna urna postavka za študentsko delo. Ta zdaj znaša znaša 4,73 evra bruto, kar je 4,00 evra neto. Kakšen je strošek delodajalca za študentska dela in kolikšen neto dohodek študenta oziroma dijaka, lahko enostavno in hitro preverite z našim kalkulatorjem.

Kalkulator za študentsko delo

Vračilo štipendije v primeru neuspešno zaključenega letnika

Natančneje so opredeljeni pogoji za nadaljevanje študija ob spremembi izobraževalnega programa. Štipendist pa bo moral vrniti štipendijo samo v primeru neuspešno zaključenega letnika iz neopravičljivih razlogov.

Tako po zagotovilu vlade ne bo več prihajalo do dolgotrajnih postopkov pri odpisovanju dolgov v primeru zdravstvenih in drugih opravičljivih razlogov za neuspešno končan letnik. To pomeni, da štipendist, ki bo prejemal štipendijo zaradi zdravstvenih ali drugih opravičljivih razlogov ne bo vračal štipendije, čeprav ne bo dokončal letnika.

Novela zakona o štipendiranju prav tako podaljšuje rok za zaposlitev štipendista, ki prejema kadrovsko štipendijo po zaključku izobraževalnega programa (iz 1 na 2 meseca) in možnost nadaljevanja izobraževanja iz 1. na 2. bolonjsko stopnjo ali iz srednje poklicne na srednje tehniško izobraževanje. In sicer, če se s tem strinjata tako delodajalec kot štipendist.

Kdaj začnejo veljati spremembe, ki jih prinaša Novela zakona o štipendiranju?

Novela zakona o štipendiranju oziroma novosti, ki jih prinaša, se začnejo uporabljati za šolsko oziroma študijsko leto 2018/2019.

>>> Če vas zanima ustanovitev podjetja oziroma registracija s. p., se oglasite na našem brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja