Go to Top

Nižji prispevki za s.p. zaradi starševstva – po novem e-vloga!

Nižji prispevki za s.p. so možni v primeru starša otroka do tretjega leta starosti oz. do končanega prvega razreda osnovne šole v primeru najmanj dveh otrok. Po novem za oddajo vloge ni treba več osebno na izpostavo centra za socialno delo, ampak lahko vlogo oddate elektronsko.

Odprtje podjetja lahko opravite na DATI! Pokličite na 01/600-1530!

Komu so na voljo nižji prispevki za s.p. zaradi starševstva?

Delo s skrajšanim delovnim časom zaradi starševstva je namenjeno lažjemu usklajevanju družinskega in poklicnega življenja. Koristi ga lahko eden od staršev oz. druga oseba, ki neguje in varuje otroka (rejnik, oz. skrbnik). Takšno delo je mogoče do tretjega leta starosti za enega otroka, oziroma v primeru najmanj dveh otrok do končanega prvega razreda osnovne šole za najmanjšega otroka. Eno leto od tega je neprenosljivo za vsakega od staršev. V primeru otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, velja ukrep do 18. leta.

Informativni izračun plače

Znatno nižji prispevki za s.p. zaradi starševstva!

Nižji prispevki za s.p. zaradi starševstva veljajo za skrajšan delovni čas, ki obsega minimalno 20 ur tedensko. Pri tem so lahko nižji prispevki za s.p. znižani za največ polovico! Za preostali znesek Republika Slovenija zagotavlja plačilo v znesku do polne delovne obveznosti prispevkov za socialno varnost od osnove, kot se izračuna za materinsko nadomestilo. Ta znesek ne more biti manjši od sorazmernega dela minimalne plače. Nižji prispevki za s.p. se uveljavljajo najpozneje 30 dni po začetku dela s skrajšanim delovnim časom. V primeru kasnejše vloge se pravica prične z dnem vložitve vloge.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

računovodsko svetovanje

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo za 2023?

Hkrati nižji prispevki za s.p. zaradi prvega vpisa in starševstva – je to sploh mogoče?

Podjetniki, ki se prvič odločijo za ustanovitev s.p. imajo možnost koristiti olajšavo pri prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v razmerju 50 % za prvo leto in 30 % za drugo leto od vpisa v register. Tretje leto sicer olajšave več ni. Olajšavo za prvi vpis lahko s.p.-ji koristijo skupaj z ukrepi, kot so nižji prispevki za s.p. zaradi starševstva. Kaj vse je treba vedeti ob prvem odprtju sp? Kako odpreti sp ter kako poteka postopek?

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Nižji prispevki za s.p. – vlogo lahko oddate tako elektronsko kot drugače!

S 5. januarjem 2023 ni potrebno več oddajati vloge osebno na centru za socialno delo, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče, ali preko pošte, saj je na voljo tudi elektronska vloga. Od 5. januarja so nižji prispevki za s.p. mogoči že z elektronsko vlogo. Ta je na razpolago na spletni strani e-Uprave . Za elektronsko oddajo vloge je potrebno le kvalificirano digitalno potrdilo, mobilna identiteta sms-PASS ali elektronska osebna izkaznica.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja