Go to Top

Napoved za odmero dohodnine

Napoved za odmero dohodnine bodo zavezanci prejeli najpozneje do 15. julija letos. Sistem in obveznost plačevanja dohodnine ureja Zakon o dohodnini.

Preverite informativne stroške za napoved za odmero dohodnine na našem kalkulator-ju:

Informativni izračun dohodnine

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V okviru naših storitev vam nudimo tudi izračun dohodnine na podlagi vaših konkretnih podatkov – za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kdo lahko vloži ugovor na informativno napoved za odmero dohodnine?

Davčni organ informativni izračun dohodnine sestavi na podlagi podatkov uradnih evidenc, s katerimi razpolaga in podatkov o dohodkih ter vzdrževanih družinskih članih, ki jih finančni upravi do 5. 2. tekočega leta posredujejo izplačevalci dohodkov.

Ugovor zoper informativni izračun dohodnine morajo vložiti zavezanci, ki prejmejo informativni izračun dohodnine in ugotovijo, da so podatki v informativnem izračunu nepravilni ali nepopolni. Ugovor je potrebno vložiti v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna dohodnine. Informativni izračun dohodnine se vroča z navadno vročitvijo.

Informativni izračun plače

Kako lahko oddate ugovor?

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storite še v ugovoru.

Ugovor na informativni izračun dohodnine lahko zavezanec odda:
• elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,
• osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Kaj, če izračuna niste prejeli?

Od leta 2008 (za odmero dohodnine 2007) informativni izračun dohodnine zavezanci prejmejo na dom. Če se zavezanci z informativnim izračunom dohodnine strinjate, vam ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor (30. 7. 2020) samodejno postal odločba.

Zgodi pa se, da zavezanec za vložitev napovedi za odmero dohodnine ugotovi, da do 15. julija 2020 na dom ni prejel informativnega izračuna dohodnine, čeprav je imel v letu 2019 dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino. V tem primeru mora dohodninsko napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do 31. avgusta 2020, ne glede na višino prejetega dohodka. Napoved vloži na finančnem uradu, v katerem je v času vložitve napovedi vpisan v davčni register.

Pravni nasvet

Znižajte si osnovo za dohodnino

Poleg olajšave za družinske člane si lahko dohodninsko osnovo znižate tudi z varčevanjem za dodatno pokojnino. Gre za t. i. drugi zasebni pokojninski steber v Sloveniji, ki obstaja od leta 2001.

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja