Go to Top

Napitnina v gostinstvu – kako je z davčnim vidikom?

Napitnina – DDPO in DDV vidik

Napitnina v gostinstvu – običajno napitnino pustimo, ko smo zadovoljni s storitvijo in hrano oz. pijačo. Takrat dejansko sploh ne pomislimo glede davčne obravnave napitnine. Kdaj je napitnina predmet DDPO in kako je z DDV vidikom? Mimogrede, v podjetju DATA imamo tudi odlične davčne strokovnjake. Pomagajo vam lahko ob vaših davčnih dilemah. Če potrebujete njihovo pomoč, pokličite 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Dogovorili se boste za termin plačljivega strokovnega svetovanja. Lahko pa na naši DATA točki tudi ustanovite podjetje.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Napitnina – tri »vrste« napitnine

Furs je konec marca 2022 objavil obnovljen dokument Splošno o davku od dohodkov pravnih oseb. V njem je opredeljena tudi davčna obravnava napitnin. In sicer je obravnavana napitnina, ki ga zadovoljna stranka nameni fizični ali pravni osebi za dobro opravljeno gostinsko storitev, ki je bila plačana na podlagi izdanega računa. Znesek napitnine je simboličen glede na znesek plačane gostinske storitve. Z vidika davčne obravnave se ločijo tri vrste napitnine:

  • Prvi primer – napitnino prejme natakar in ta napitnina je namenjena le njemu. To pomeni, da je ne deli z nikomer. Ne rabi je dati lastniku gostinskega lokala, ne kuharju ali drugemu delavcu v gostinskem lokalu. Prav tako mu je ni treba oddati za na to odrejeno mesto.
  • Drugi primer – prejeta napitnina se v dogovoru razdeli med natakarja in kuharja. Lastnika lokala nima dostopa do te napitnine.
  • Tretji primer – lastnik gostinskega lokala zahteva, da se vsa napitnina odloži na posebej odrejeno mesto. Lastnik ob koncu dneva, tedna ali meseca napitnino razdeli med natakarje, kuharje ali ostale zaposlene.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Napitnina – kdaj vpliva na DDPO?

V prvih dveh primerih (zgoraj) prejeta napitnina ni predmet obdavčitve z davkom od dohodkov pravnih oseb oz. z akontacijo dohodnine ali dohodnino od dohodka iz dejavnosti. V tretjem primeru pa je prejeta napitnina prihodek pravne oz. fizične osebe, ki opravlja dejavnost ali drugega subjekta, ki opravlja gostinsko dejavnost. To pomeni, da se obravnava v skladu z ZDDPO-2 oz. ZDoh-2.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kako je pa z DDV vidikom?

V skladu z ZDDV-1 velja, da je davčna osnova vse, kar predstavlja plačilo za dobavo blaga. Prvi odstavek 36. člena ZDDV-1 določa, da pri dobavah blaga ali storitev davčna osnova vključuje vse, kar predstavlja plačilo (v denarju, v stvareh ali v storitvah), ki ga je prejel ali ga bo prejel dobavitelj ali izvajalec od kupca, naročnika ali tretje osebe za te dobave, vključno s subvencijami, ki so neposredno povezane s ceno takih dobav. To pomeni, da bi v tem primeru lahko rekli, da je kupec plačal višjo ceno za blago kot je bila postavljena. Če je temu tako lahko DDV vidik opredelimo podobno kot DDPO vidik. To pomeni, da v prvih dveh primerih ne gre za plačilo blaga ali storitve. Natakar kot fizična oseba ničesar ne prodaja oz. ne ustvarja prihodkov iz tega naslova. Napitnina gre v njegov žep (oz. v drugem primeru še v žep kuharja). V tretjem primeru pa pravna oseba ustvari višje prihodke iz naslova prodaje blaga oz. opravljanja storitve. To najverjetneje pomeni, da je napitnina v tretjem primeru plačilo za storitev oz. blago in kot takšna tudi predmet DDV.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja