Go to Top

Nakupovalne navade Slovencev v prazničnem decembru

Slovenci decembra v trgovinah zapravimo več kot v katerem drugem mesecu leta. A še vedno ne toliko, kot zapravijo v drugih evropskih državah, ugotavlja Statistični urad (SURS). Kakšne so torej naše nakupovalne navade?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Veste, da lahko tudi z vašim hobijem dodatno zaslužite?

Več informacij

Kaj pa, če bi s svojim hobijem lahko zaslužili? Ne verjamete? Obiščite brezplačno izobraževanje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo! Registracija podjetja pa je čisto preprosta.

Prijava na izobraževanje

Decembrske nakupovalne navade izkoristijo tudi podjetniki

Zadnji mesec v letu poleg prazničnega vzdušja prinese tudi nakupovalno mrzlico. To je čas, ko v trgovinah zapravimo kot v kateremkoli drugem mesecu. Nekaterim so v decembru pri prazničnem zapravljanju “v pomoč” tudi 13. plače oziroma božičnice.

Decembra lani je bila prodaja v trgovini na drobno za 17,3 odstotka višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu. Hkrati pa decembrska prodaja v trgovini na drobno od leta 2012 vztrajno narašča. V decembru 2016 je bila glede na december 2015 višja za 3,7 odstotka, glede na december 2012 pa skoraj za 6 odstotkov.

nakupovalne navade

Decembrske nakupovalne navade Slovencev seveda želijo izkoristiti tudi mali podjetniki. Številni se odločijo za prodajo na katerem izmed prazničnih sejmov. Na prodajo na stojnicah pa se morajo dobro pripraviti. Kaj vse podjetnik za to potrebuje, preberite v prispevku Greste na sejem? Kaj morate urediti pred začetkom prodaje?.

Nakupovalne navade: Kaj kupujemo decembra?

Decembra se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, potrošniki pogosteje kupujejo tudi kozmetiko in pohištvo, medtem ko prodaja knjig in časopisov v zadnjih letih upada. Decembra lani je bila vrednost prodaje v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami za 47,2 odstotka višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu, v trgovinah s kozmetičnimi in medicinskimi izdelki je bila višja za 23 odstotkov, v trgovinah z oblačili in obutvijo za 20,3 odstotka ter v trgovinah z živili za 18 odstotkov.

Nakupovalne navade: Največ zapravljajo Ciprčani

Če primerjamo nakupovalne navade Slovencev z drugimi evropskimi narodi, ugotovimo, da decembra zapravimo manj kot v drugih evropskih državah.

Lani decembra se je sicer prodaja neživil v primerjavi s povprečjem leta povečala za 16,6 odstotka, a smo Slovenci vseeno na lestvici rasti prodaje neživil v decembru na repu. Manj od nas so zapravili na Hrvaškem in v Luksemburgu, medtem ko na tej lestvici vodi Ciper.

Nakupovalne navade: Pri hrani ne varčujemo

V lanskem letu je bila Slovenija, poleg Luksemburga in Španije, edina država, v kateri se je prodaja živil v decembru glede na povprečno prodajo celotnega leta povečala bolj kot prodaja neživil.

V prazničnih dnevih pred novim letom pa se povečajo naši izdatki tudi zaradi obiskov v gostinskih obratih – toliko kot v decembru ne zapravimo tam v nobenem drugem mesecu. V decembru 2016 smo za hrano in pijačo v gostinskih obratih zapravili za 13,4 odstotka več kot povprečno v celotnem letu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja