Go to Top

Nakup vrednotnic kmalu tudi prek mobilne aplikacije

Nakup vrednotnic, ki so potrebne za opravljanje osebnega dopolnilnega dela (ODD), naj bi se kmalu lahko opravil tudi prek mobilne aplikacije. To namreč predvideva spremenjen Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Ministrstvo za delo ga je dalo v javno razpravo.

>>> Kakšen pa je vaš hobi, s katerim bi radi dodatno zaslužili? Ga lahko opravljate z ODD ali boste morali opraviti postopek za ustanovitev s.p.? Vse informacije dobite na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. <<<

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Nakup vrednotnic za opravljanje ODD

nakup vrednotnicOd leta 2015 morajo vsi, ki opravljajo osebno dopolnilno delo – ponujajo pomoč v gospodinjstvu, čuvajo otroke, ali pa denimo nabirajo in prodajajo gozdne sadeže, izdelujejo izdelke – imeti vrednotnico. Z njihovo uvedbo se spodbuja zakonito opravljanje del, ki se najpogosteje opravljajo na črno.

Vrednotnica stane 9,06 evra. Od tega gre 7,05 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 2,01 evra pa za zdravstveno zavarovanje. Ena vrednotnica pomeni približno en dan pokojninske dobe.

Vrednotnice se trenutno lahko kupi na podlagi vložitve zahtevka za pridobitev vrednotnice osebno na upravni enoti ali elektronsko, prek spletnega portala e-uprava.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Uvedla naj bi se mobilna aplikacija

Po novem pa se besedilo zakona spreminja na način, da se uvaja možnost za razvoj in širjenje informacijske tehnologije na področju pridobitve vrednotnic. Na ministrstvu namreč načrtujejo vzpostavitev mobilne aplikacije za nakup vrednotnic.

Kot navajajo v predlogu zakona, preobrazba v informacijsko družbo počasi prinaša spremembe tudi v upravi države, ki vse bolj podpira uporabo sodobnih poti pri poslovanju. Gre za zagotavljanje profesionalnih storitev državljanom na elektronski način.

Z mobilno aplikacijo bo nakup vrednotnic še enostavnejši, posameznik pa ne bo imel dodatnih stroškov. Do zdaj je namreč moral stroške plačila prispevkov (provizije) kriti plačnik vrednotnice, po novem pa teh stroškov več ne bo.

Zato bo morda več posameznikov Ajpesu priglasilo ODD in na ta način dodatno služilo. Pri tem opozarjamo, da je zaslužek, dosežen prek ODD, omejen. Če ste pri vašem delu uspešni in pričakujete višje prihodke, je smiselno, da pravočasno registrirate popoldanski s.p.. Ali pa se odločite za ustanovitev podjetjas.p. ali d.o.o..

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja