Go to Top

Nadomestilo za bolniško odsotnost – v povprečju za 15 dni

Delodajalec mora delavcu, ki je odsoten zaradi bolezni, poškodbe ali nege družinskega člana, izplačevati nadomestilo plače oziroma t. i. nadomestilo za bolniško odsotnost. Delodajalec mora nadomestilo izplačevati 30 delovnih dni in največ 120 delovnih dni v enem letu.

nadomestilo za bolniško odsotnost

Šele po tridesetih delovnih dneh obveznost izplačevanja bolniškega nadomestila prevzame Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in sicer tako, da delodajalec izplača nadomestilo plače delavcu, zavod pa nato zaprosi, da mu to izplačilo povrne.

Več o odstotkih za nadomestilo, ki so trenutno v veljavi, si lahko preberete tukaj.

Najdaljša odsotnost zaradi bolezni traja več kot 8 let

V začetku septembra je bil po podatkih ZZZS iz dela najdlje bolniško odsoten delavec, ki ga ni bilo v službi 8 let 2 meseca in 14 dni. Več o tem, kako dolgo so zaradi bolezni iz službe odsotni nekateri delavci, si lahko preberete v prispevku Bolniška odsotnost – vsak dan 34.000 ljudi ne pride v službo.

Zaposleni so bili v letu 2014 povprečno na bolniški zaradi ene bolezni ali poškodbe 15 dni.

Klikni in deli

Povprečno trajanje ene bolniške odsotnosti je bilo pri moških dobrih 18, pri ženskah pa slabih 13 dni, vendar pa so imele ženske v povprečju v vsem letu skupaj dobrih 16 dni bolniške odsotnosti, moški pa dobrih 11 dni. Podatke spremlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu je dolžan delodajalec vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, zagotoviti usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu

Več informacij

NIJZ računa tudi odstotke izgubljenih delovnih dni po posameznih območnih enotah, ki kažejo, da je bilo letos v prvi polovici leta zaradi bolniške najmanj delavcev odsotnih na območju Ljubljane in Kranja, največ pa na območju Krškega in Murske Sobote.

Delodajalci so v osmih od desetih območnih enot prevzeli večji delež izplačil za bolniško odsotnost, v povprečju so morali plačati od celotnega odstotka izplačanih nadomestil za izgubljene delovne dneve za desetinko odstotka več kot je bilo povrnjenega iz blagajne za zdravstveno zavarovanje.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja