Go to Top

Mladi prevzemnik kmetije – kako lahko pridobi nepovratna sredstva?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis, na podlagi katerega lahko mladi prevzemnik kmetije dobi finančna sredstva za vodenje kmetije. Z razpisom se bo torej v letošnjem letu pomagalo zagnati dejavnosti mladih kmetov, na voljo pa je 14 milijonov evrov sredstev.

Mladi prevzemnik kmetije bo s pridobljenimi sredstvi na razpisu lažje vzpostavil kmetijsko gospodarstvo in dejavnosti na njem. Posledično se bo izboljšala starostna struktura nosilcev kmetijskih gospodarstev in njihova konkurenčnost. »Z razpisom želimo povečati delež mladih ljudi, ki vodijo kmetije, saj s tem dobivamo v kmetijstvu nova znanja, energijo in ideje,« je povedal kmetijski minister mag. Dejan Židan in dodal, da na podlagi razpisa pričakujejo okoli 400 novih mladih prevzemnikov.

Mladi prevzemnik kmetije je lahko zaposlen na kmetiji ali pa ne

Sredstva razpisa so razdeljena v dva sklopa – sklop A in sklop B. Mladi prevzemnik kmetije, ki je zaposlen oziroma se namerava zaposliti na prevzeti kmetiji, lahko kandidira za sredstva v sklopu A. Teh je na voljo 11,52 milijona evrov.

Mladi prevzemnik kmetije, ki pa zaposlitve na kmetiji ne načrtuje, lahko dobi sredstva iz sklopa B. Ta vsebuje 2,48 milijona evrov.

Pripravljate prijavo na katerega izmed javnih razpisov? Veste, na kaj vse morate biti pozorni in katere so najpogostejše napake, zaradi katerih utegnete biti neuspešni?

Kdo je lahko mladi prevzemnik kmetije?

mladi prevzemnik kmetijeUpravičenec je mladi kmet, ki je na dan oddaje vloge na javni razpis star od 18 do vključno 40 let, ima ustrezno poklicno znanje in usposobljenost ter prvič vzpostavlja kmetijsko gospodarstvo in sicer kot:

  • mladi kmet, ki je edini nosilec kmetijskega gospodarstva,
  • samostojni podjetnik posameznik, ki je kot mladi kmet nosilec kmetijskega gospodarstva, ali
  • družba z enim družbenikom, ki je nosilka kmetijskega gospodarstva in v kateri je mladi kmet edini družbenik ter poslovodja.

Oddaja vlog na javni razpis bo možna od 22. maja 2017 do 27. junija 2017.  Več informacij je na voljo na INFO točkah, namenjenih razvoju podeželja.

Vas zanima registracija s.p. ali d.o.o.? Registracija podjetja na VEM točki DATA je brezplačna, hitra in enostavna. Svoj termin si lahko zagotovite na data@data.si ali na telefonu 01 600 1530.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja