Go to Top

Le en transakcijski račun za s. p.

transakcijski račun

Z današnjim dnem bodo lahko imeli samostojni podjetniki le en transakcijski račun za s. p. Gre za novelo Zakona o davčnem postopku, ki naj bi zavezancem prinašala poenostavitev davčnih postopkov.

Do sedaj ločeni transakcijski račun za s. p.

Vlada je spremembe zakona pripravila v okviru ukrepov za odpravo administrativnih ovir in večje učinkovitosti pri pobiranju javnih dajatev. Do sedaj je po 37. členu ZDavP veljalo, da morajo imeti samostojni podjetniki ločen transakcijski račun za s. p. in za zasebno rabo. Od današnjega dne pa bodo osebe s statusom samostojnega podjetnika imele skupen transakcijski račun za s. p. in za zasebne namene.

Samostojni podjetnik bo za zasebno in poslovno rabo lahko imel en transakcijski račun!

Klikni in deli

Spremembo zakona je bila junija letos v javni razpravi, a je za samostojne podjetnike do sedaj veljala ločena uporaba transakcijskega računa.

izobraževanje

Zaključna bilanca za leto 2023

Če vodite svoje računovodstvo, se lahko lotite tudi bilance stanja in izkaza uspeha. Na delavnici vas naučimo, kako to naredite sami in prihranite še kakšen evro.

Več informacij

Samostojni podjetniki – pazljivo pri pasteh

O spremembi, ki jo bi Ministrstvo za finance pripravilo v prid fizičnim osebam z dejavnostjo, smo že pisali v prispevku Podjetnik bo lahko po novem imel le en transakcijski račun.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Tukaj pa smo pisali o nekaterih pasteh, na katere bodo morali biti samostojni podjetniki odslej pozorni, če se bodo odločili le za en transakcijski račun za s. p. V primeru, da bo zavezanec za davek transakcijski račun uporabljal za zasebne namene, ga bo moral odslej razkriti Finančni upravi RS, ki bo vanj imela celovit vpogled. To bi lahko povečalo strošek za računovodenje za samostojnega podjetnika, saj bo moral na računu voditi vse prihodke in izdatke za poslovne kot tudi zasebne namene.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Komentar (1)

  • Rok Bojanc 10. Novembra 2016 - 21:18 Odgovori

    Spoštovani.

    V kolikor se novo ustanovljeni s.p. odloči za uporabo le enega osebnega računa za osebne in poslovne namene, ali mora po vpisu v PRS in oddaji davčnih podatkov, sporočiti na FURS, da bo uporabljal za s.p. svoj osebni TRR? Ali je vpis računa v Ajpesov RTR za s.p. obvezen?

    Hvala in LP!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja