Go to Top

Lastna cvetličarna – uresničite sanje

Lastna cvetličarna so sanje marsikoga, ki zna s cvetjem in ima občutek za estetiko. Če za povrh mislite, da bi bili dober podjetnik, je odprtje cvetličarne v tem letnem času dobra poslovna ideja.

Svoje sanje “moja cvetličarna” lahko spremenite v poslovno idejo. Vabljeni na brezplačen seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo, na katerem vam izdamo, kaj vse potrebujete, da iz hobija, v katerem vidite potencial in možnost razvoja ter doseganja tržnih pričakovanj, naredite posel.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kaj počne cvetličar?

Za poklic cvetličarja se zahteva končana vrtnarska šola oziroma srednja šola ustrezne smeri. Izobraževalni program za cvetličarja v dualni organizaciji traja tri leta. Če delate kot cvetličar–vrtnarski tehnik, morate imeti končano štiriletno srednjo šolo agroživilske usmeritve.

Cvetličar oblikuje šopke in cvetne vezenine, aranžira darila, izdeluje aranžmaje, krasi prostore in izdeluje vence. Cvetličarstvo se kot dejavnost v Standardni klasifikaciji dejavnosti uvršča kot trgovina s cvetjem (G47.76 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s cvetjem, rastlinami, gnojili, hišnimi živalmi in hrano za živali), pod katero se uvršča specializirana trgovina na drobno s cvetjem (rezanim, lončnicami), venci in šopki (G47.761 Trgovina na drobno v cvetličarnah).

Svoj s.p. ali d.o.o. lahko odprete na VEM točki Data. Če pa ste trenutno zaposleni, in še niste prepričani, ali si želite svoje podjetje, razmislite o popoldanskem s. p. 

Cvetličarna: kaj vse se dogaja tam?

Delo cvetličarja je zelo raznoliko in vključuje številna delovna področja. Cvetličarna je kraj, kjer se prepletajo vrtnarstvo, cvetličarstvo, trgovina, obrt, estetika, duhovna občutljivost, domišljija in umetnost.

Kljub temu pa to, da se spoznate na svojo stroko, ni dovolj. Delo z ljudmi je cvetličarjeva najpomembnejša spretnost in veščina. Neposredni stik s kupcem in smisel za delo z ljudmi je v cvetličarstvu osnova za uspešno delo. Cvetličar zna prisluhniti kupčevim željam, jih razume in jih, kolikor je le mogoče, tudi uresniči. Cvetličarji uspeh zagotavljajo le s prepričljivimi komunikacijskimi sposobnostmi, razgledanostjo, strokovnostjo, prijaznostjo ter osebno urejenostjo. S kupci je smiselno vzpostaviti prijateljski odnos, da lažje razumete namen nakupa in da vam kupci lažje zaupajo. Uspeh boste lažje dosegli, če boste poznali osnovna pravila poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Osnova je nakup blaga in priprava za prodajo. Pri pripravi blaga na plano privre umetniški čut cvetličarjev, saj z uporabo cvetja in drugih materialov izraža čustva do okolja in sočloveka. Cvetličar oblikuje različne šopke in cvetne vezenine, aranžira darila, izdeluje aranžmaje, krasi prostore, izdeluje vence. Cvetličarna spremlja vse pomembne dogodke v človekovem življenju, od rojstva otroka preko poroke, obletnic in do smrti, zato se mora cvetličar dobro spoznati tudi na simboliko rastlin in dodatkov. Med cvetličarjeva opravila sodijo tudi notranje in zunanje zasaditve prostorov s cvetjem in zelenjem. Naloga cvetličarja je strokovna oskrba lončnic in rezanega cvetja. Tudi v cvetličarstvu kraljuje moda, zato mora cvetličar budno spremljati njen razvoj, tako da vedno znova odkriva nove možnosti izražanja s cvetjem.

 

Cvetličarna bo dobro poslovala v primernem delovnem prostoru, ki ustreza delovnim pogojem in standardom trgovine. Izgled poslovnih prostorov je v storitvenih dejavnostih velikega pomena, saj urejenost spodbuja zaupanje v stroko, higieno in zanesljivost. Za uspešno poslovanje je dobro tudi, če se znate ločiti oziroma specializirati glede na svojo konkurenco.

Eden od pogojev za uspešno poslovanje je tudi dobro računovodstvo. Morda pa bi se lahko naučili sami voditi knjige in samo računovodenje prepustili profesionalcem?

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja