Go to Top

Koncesijska dajatev za študentsko delo ostaja nespremenjena

Koncesijska dajatev naj bi se z januarjem 2016 znižala na podlagi novele Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF-C), a bo, potrjujejo na Finančni upravi RS, ostala nespremenjena oziroma z enakim deležem in stopnjo, ki se uporabljata od februarja 2015.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ali niste prepričani, da poznate vse oblike dela? Bi radi obliko dela prilagodili glede na dejavnost, ki jo želite opravljati? Na seminarju vam predstavimo oblike dela in vas vodimo do izbire prave oblike dela za vašo dejavnost.

Več informacij

Koncesijska dajatev ostaja 16-odstotna

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Za letošnje leto in do nadaljnjega velja, da koncesijska dajatev oziroma njen delež ostaja na 52,6 odstotka, stopnja pa 16 odstotkov. Nespremenjen ostaja tudi delež osnove za obračun dodatne koncesijske dajatve – 100 odstotkov, predpisana stopnja dodatne koncesijske dajatve pa ostaja 2 odstotka.

ZUJF-C je s spremembo 130. člena dopuščal spremembo deleža osnove za izračun in stopnjo za obračun koncesijske dajatve v dve fazah, in sicer:

  • prvo znižanje je v veljavi od februarja 2015 (znižal se je delež koncesijske dajatve iz 67 na 52,6 odstotkov, stopnja koncesijske dajatve pa se je znižala iz 23 na 16 odstotkov),
  • drugo znižanje naj bi začelo veljati januarja 2016 – koncesijska dajatev bi se morala znižati iz 16 na 9,59 odstotka.

koncesijska dajatevZakaj do znižanja ni prišlo?

Do predvidenega znižanja v letošnjem letu ni prišlo, saj so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 27. novembrom 2014 črtali odstavek zakona, ki je določal spremembo koncesijske dajatve in stopnjo koncesijske dajatve. Zakaj je temu tako, smo pojasnili v prispevku Za študentsko delo boste v letu 2016 plačali enako. V tem prispevku si lahko ogledate tudi, kako je sestavljen račun za študentsko delo in kako je opredeljena koncesijska dajatev.

Za januar prvi obračun do 18. februarja

Prvi obračun koncesijske ter dodatne koncesijske dajatve so zavezanci za obe dajatve oziroma študentski koncesionarji, dolžni predložiti za mesec januar 2016 najkasneje do 18. februarja 2016. Pri tem morajo upoštevati nova Navodila za obračun in nakazovanje koncesijske ter dodatne koncesijske dajatve.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Se ukvarjate z idealnim in po možnosti dobičkonosnim hobijem? Bi radi z njim zaslužili mesečno plačo, pa ne veste kako? Na seminarju vas vodimo od izbire podjetniške ideje do posla s katerim si boste ustvarili službo, v katero boste vsak dan odšli z veseljem.

Več informacij

Za mesece preteklega leta do vključno decembra 2015 pa morajo zavezanci oziroma študentski koncesionarji upoštevati še navodilo za minulo leto.

Na Fursu že prilagodili elektronsko podporo za oddajo obračuna

Na Finančni upravi RS so elektronsko podporo za oddajo in procesiranje obračuna ustrezno prilagodili na način, da se zavezancem, ki preko sistema eDavki oddajajo obračun za določeno obdobje, samodejno upošteva delež in stopnje dajatve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja