Go to Top

Knjige poletja

Knjige poletja za branje na dopustu

Knjige poletja so najboljše branje na dopustu, predvsem tiste, ki prinašajo znanje in zabavo – knjige, iz katerih se veliko naučite, ne da bi med branjem zehali. Take knjige  je težko najti in žal jih ni prav veliko prevedenih v slovenščino. A če obvladate angleščino, imamo za vas tri predloge novih knjig za vse strastne podjetnike.

Shane Snow: Dream Teams

Novinar in podjetnik Shane Snow razkriva, zakaj so nekatere najboljše delovne skupine tako učinkovite. S pomočjo principov nevroznanosti, psihologije in posla razčlenjuje nekatere primere, znane iz zgodovine – denimo brata Wright – in tako ilustrira svoje argumente. Prav vse lahko prenesemo tudi v sodobno delovno okolje. Knjiga razlaga, kako je mnogim popolnim outsiderjem kljub slabim možnostim uspelo – od piratov in nogometnih klubov do startup-ov. Uči nas, kako lahko argumente bratov Wright uporabimo pri reševanju vsakodnevnih težav svoje delovne skupine. Razkriva presenetljivi faktor, ki je povzročil propad številnih podjetij in partnerstev ter tudi zakonov. Opisuje skupine, ki so spodbudile velika družbena gibanja in nam razlaga znanost odprtega duha. Knjiga bo spremenila vaše mišljenje o ljudeh, razvoju in sodelovanju.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Poslovne ideje so povsod okoli vas, morda dobite navdih ravno med branjem knjige poletja. Naslednji korak naj bo prijava na brezplačno izobraževanje, kjer boste preizkusili poslovni potencial podjetniške ideje. Na VEM točki Data lahko hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o. Tudi v nadaljevanju podjetniške poti vam stojimo ob strani z zanesljivimi računovodskimi storitvami in podjetniškim svetovanjem.

Sallie Krawcheck: Own It

Sallie Krawcheck je na podlagi izkušenj, ki jih je pridobila kot najbolj vplivna ženska na Wall Streetu oblikovala Ellevest, investitorsko platformo za ženske. Knjiga pa je vodič za ženske, ki delajo kariero, saj vključuje številne anekdote iz življenja avtorice. Sama poudarja, da moramo pozabiti na frazo “opolnomočenje žensk”, saj ženske moč že imajo – potrebujejo le pravi vzvod, da jo lahko uporabijo tako, da bodo spodbudile razvoj svoje kariere. Razkriva pravila za poslovni uspeh, ki temeljijo na tistih močnih plateh ženskih podjetnic, ki se jih te sploh ne zavedajo. Avtorica je prepričana, da poslovni uspeh žensk ne bo več odvisen od njihove uspešnosti pri tekmovanju z moškimi v moški igri in pri izpolnjevanju moških pričakovanj glede obnašanja uspešnih ljudi. Namesto tega bodo ženske sprejele svojo notranjo žensko moč in z njo spodbudile svoje delovne sposobnosti in tudi svojo kariero.

John Carreyrou: Bad Blood

Ameriško medicinsko startup podjetje Theranos je bilo bleščeča zvezda, ko ga je leta 2003 ustanovila 19-letna Elizabeth Holmes. Ker naj bi razvili krvne teste, za katere je potrebna samo stotinka sicer potrebne količine krvi in so zato veliko cenejši od ostalih, je podjetje zbralo več kot 700 milijonov dolarjev kapitala. Na trgu diagnostičnih krvnih testov se namreč samo v ZDA letno obrne več kot 70 milijard dolarjev. Ustanoviteljica podjetja je postala najmlajša milijarderka na svetu, ki je svoje bogastvo ustvarila sama. Podjetje je bilo na vrhuncu leta 2013 vredno 10 milijard dolarjev. Leta 2015 pa je novinar Wall Street Journala John Carreyrou podvomil v tehnologijo podjetja. Ko je stvar podrobno raziskal, je ugotovil, da temelji na lažeh in skrivnostih, delovna kultura v podjetju pa je skrajno zatiralna. Podjetje se je soočilo s številnimi zakonskimi in poslovnimi obtožbami. Že dvakrat je skoraj bankrotiralo, osebno premoženje ustanoviteljice pa je s 4,5 milijarde dolarjev padlo skoraj na ničlo. John Carreyrou v svoji knjižni uspešnici razkriva ozadje neverjetne zgodbe.

Naročite se na naše e-novice, podjetnikom tudi te prinašajo zanimivo branje.

Katere knjige poletja smo odnesli iz knjižnic?

Glede na podatke slovenskega bibliografskega sistema Cobiss, ki analizira podatke izposoje v vseh slovenskih knjižnicah, je absolutni rekorder v juliju knjiga Sally Rippin z naslovom Brina Brihta. V juliju so si jo bralci izposodili 1348-krat. Nato sledijo štirje šolski učbeniki, na 6. mestu pa je kriminalni roman Pogodba slovenske novinarke Mojce Širok. Sicer pa je med 20-imi najbolj izposojenimi naslovi v slovenskih knjižnicah kar 11 učbenikov, ki smo jih mi izpustili s seznama.

naslov knjigeavtorštevilo izposoj
Brina Brihta Sally Rippin 1.348
PogodbaMojca Širok 636
Zguba: dnevnik Rachel Renée Russell 614
Harry Potter, Kamen modrosti J. K. Rowling 607
Harry Potter, Dvorana skrivnosti J. K. Rowling519
Ogenj, rit in kače niso za igrače, 2. del, Babice, hčere, vnukinjeMilena Miklavčič499
Ogenj, rit in kače niso za igračeMilena Miklavčič494
Jezero Tadej Golob485
Izvor Dan Brown473
Ob tebi Jojo Moyes450
Dekle na vlaku Paula Hawkins442
Moški, ki ni poklical Rosie Walsh431
Brez tebeJojo Moyes427
In ljubezen tudi Drago Jančar417
Ladjar z lepimi stopali Arto Paasilinna404
Stebri zemlje: prva knjiga trilogije Kingsbridge Ken Follett397
To noč sem jo videl Drago Jančar394
Cavazza: biografski roman Vesna Milek391
Harry Potter, Jetnik iz AzkabanaJ. K. Rowling389
Kot bi Luna padla na Zemljo: biografija Milene Zupančič Tadej Golob388

Knjige poletja in dejavnost založništva – poslovna priložnost podjetja

Ste kdaj razmišljali, da boste v življenju posadili drevo in napisali knjigo, da bo za vami ostal spomin zanamcem? Če ste pritrdili vprašanju, potem je ena od možnosti, da napišete knjigo, se registrirate kot samostojni podjetnik in knjigo prodajate sami v okviru samozaložbe (dejavnost v SKD 2008 – 58.110 Izdajanje knjig). Poleg dejavnosti založništva bo pri registraciji podjetja potrebno razmisliti na kakšen način boste poskrbeli za distribucijo vaših knjig. Lahko jo prodajate sami in odprete založbo (47.610 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami), v tej prodajalni lahko poleg svojih knjig prodajate še druge dela izbranih avtorjev, lahko organizirate kulturne dogodke (82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj), predavanja, lahko vodite delavnice kreativnega pisanja (85.520 Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja