Go to Top

Kdo vse lahko postane fotograf?

Če ste ljubitelj fotografije, lahko o (dodatni) poklicni dejavnosti razmislite tudi v smeri, da postanete fotograf. Danes je povpraševanje po fotografih na trgu veliko; ljudje svoje pomembne dogodke in ljudi radi zabeležimo za vedno, zato je izbira uradnega fotografa v tem primeru primerna izbira. Poroke, krsti, rast naših otrok, morda le dobra zabava s prijatelji ali romantično fotografiranje para? Čeprav je danes fotograf lahko praktično vsak, saj nas kamere, v zadnjem času predvsem tiste na mobilnih telefonih, spremljajo praktično na vsakem koraku, vemo, da se za pravega fotografa splača nekoliko bolj potruditi in dati možnosti tistim, ki to obvladajo.

Mi obvladamo računovodstvo in podjetniška svetovanja, zato vas na tem mestu vabimo na brezplačni seminar, namenjen vsem tistim, ki se spogledujete s hobijem ali podjetniško idejo, morda prav s fotografiranjem, ki bi ga radi spremenili v posel. Ste pripravljeni?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Ste si že od nekdaj želeli postati fotograf? Imate drug hobi, pa ne veste, kako ga preoblikovati v posel? Na DATI vas nasvet o tem, kako iz poslovne ideje do posla, ne stane nič!

Več informacij

Kdo je fotograf in kaj dela?

Dejavnost, ki jo opravlja fotograf (Fotografska dejavnost), se v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) uvršča pod številko 74.200. Posebne zahteve po izobrazbi delo fotografa ne zahteva, fotograf pa sicer temeljno strokovno znanje pridobi na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo.

Pridite na brezplačno izobraževanje

fotografObstaja več vrst fotografov. Fotograf lahko dela kot samostojni obrtnik ali kot uslužbenec v podjetju, npr. v fotostudiu za izdelavo fotografij iz filmov, ki jih prinesejo stranke, v fotostudiu za portretno ali za komercialno fotografijo ali v trgovini s fotomaterialom in foto opremo. Lahko je vodja fotolaboratorija, dela v časopisnem podjetju kot snemalec, laborant ali vodja priprave za tisk, pri filmu, v kriminalističnem oddelku za fotografiranje dokazov ali na sodišču in v medicini, kjer so področja dela mikroskopska fotografija, operacije in rentgen. e oblikovati. Za to potrebujeta tudi dobro fotografsko obvezno in dodatno opremo, veliko spominskih kartic in potrpljenja sedenja za računalnikom.

Pridite na brezplačno izobraževanje

Fotoreporter, denimo, mora poznati aktualno dogajanje na novičarski sceni, sodelovati mora z novinarjem, odvisen je od toka novic in dogajanj in dela na raznolikih terenih, včasih tudi bolj tveganih. Fotograf, ki v objektiv lovi dragocene trenutke različnih dogodkov, mora biti zraven pri vseh dejanjih, v ujeti mora prave trenutke, prava čustva in reakcije. Obema je skupno to, da morata fotografije, ki jih po navadi ni malo, tudi pregledati, selekcionirati in po potrebi urediti, obrezati ter drugače oblikovati. Fotografsko dejavnost lahko opravljate tudi kot samostojni podjetnik! Na DATI registracijo podjetja lahko opravite že v 15 minutah, za registracijo podjetja pa potrebujete le osebni dokument in termin pri naših podjetniških svetovalcih!

Imate hobi, ki bi ga radi spremenili v posel? Nič lažjega! Pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Lahko pa je fotograf tudi tisti, ki se ukvarja z aerosnemanji za izdelavo kartografskih publikacij. Vendar to delo lahko opravljajo le pravne osebe, ki jih pooblasti vlada.

Pod dejavnost fotografa se pod isto številko v SKD 2008 uvrščajo še poklicni fotografi (tudi v primeru, če se ukvarjajo z umetniško fotografijo).

Fotograf lahko snema poroke, dela v studiu, lahko gre za fotoreporterja ali pa aerosnemalca! Preverite, kako je regulirana ta dejavnost!

Klikni in deli

Fotografska dejavnost kot obrtna dejavnost

Fotografska dejavnost se ob registraciji po uradni dolžnosti vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Obrtnik lahko proda blago, ki ga uporablja pri opravljanju storitev le osebam, katerim je bila storitev opravljena.

Pridite na brezplačno izobraževanje

Fotografska dejavnost zaobjema naslednje dejavnosti oziroma storitve:

    • komercialna in potrošniška fotografska produkcija:
      • izdelava fotografij za dokumente, šolo, poroke ipd.
      • fotografiranje v komercialne, založniške, modne, turistične namene
      • fotografiranje iz zraka
    • obdelava filmov:
      • razvijanje prinesenih filmov, izdelava in povečava kopij iz takih filmov
      • kaširanje in uokvirjanje fotografij
      • montiranje diapozitivov v okvirčke
      • kopiranje, retuširanje starih fotografij
      • dejavnost fotoreporterjev

Sem spada tudi:

  • videosnemanje dogodkov, npr. porok, praznovanj ipd.
  • mikrofotografiranje in mikrofilmanje.

Točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno – s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno.

Vir: e-VEM, ZRSZ

Pridite na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja